DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. október 21. hétfő
F1

„Nem helyes döntés, nincs következetesség” – Norris kifakadt

A stewardok döntésének módját és az elsietett büntetést kritizálta Lando Norris az austini USA Nagydíjat követően – szerinte hiányzik a következetesség a döntéshozatalból.

Nőtt Lando Norris hátránya Max Verstappenhez képest a világbajnoki tabellán az USA Nagydíj után, miután a McLaren-pilóta a negyedik lett a futamon, míg a holland felállhatott a dobogó legalsó fokára. A kockás zászló pedig Norrist intette le a harmadik helyen, a brit versenyző azonban időbüntetést kapott azért, mert a pályán kívül előzte meg riválisát – aki viszont szintén kiment a pálya szélét jelző fehér vonal mögé védekezés közben.

A főszereplők közül Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke, valamint Verstappen természetesen helyeselte a stewardok döntését, valamint a holland azt is elmondta, hogy nem rokonszenvez a McLarennel, mivel „mostanában amúgy is sokat panaszkodnak”. Andrea Stella, a wokingiak csapatfőnöke teljesen értetlenül áll a döntés előtt. Norris is elmondta a véleményét a szituációról a Formula.hu jelenlétében Austinban.

„Nehéz munka az ilyen esetekben dönteni. Én tettem, amit tettem, ami nálam szabálytalan volt, az az, amit Max csinált: megvédte a pozícióját azáltal, hogy lement a pályáról. És ezáltal azt akarta elérni, hogy megtartsa a pozícióját, ami nem helyes. Lement a pályáról védekezés közben, túlságosan keményen védekezett, hibázott, ez pedig segítette őt. Nekem emiatt kellett lemennem a pályáról, az emberek nem tudhatják, hogy a pályán tudtam volna-e maradni, vagy sem. Ezért ezt nem is lehetne büntetni. De ezek a szabályok.”



„Úgy tűnik, mintha változnának a szabályok, mert nagyon inkonzisztensek a büntetések. Például Ausztriában Maxot nem büntették, amikor lement a pályáról és előnyre tett szert. Nincs következetesség. Kemény dolog. Nagyon elsiették a döntést, meg sem hallgatták a mi álláspontunkat a futam után, hanem azonnal, a futam közben akartak dönteni. Meg kellett volna hallgatni a mi véleményünket is, mielőtt beleszólnak a pontok és a dobogós helyezések alakulásába. Ez nem helyes döntés. Ma ez nálam büntetést ért, de nem tudok ezzel mit csinálni, csak elfogadom” – emelte ki csapatfőnökéhez hasonlóan az elsietett döntés problémáját a 24 éves pilóta.

Stellával egyetemben Norris is elmondta, hogy nem fognak fellebbezni: „Szerintem nem lehet fellebbezni az ilyen típusú büntetések ellen, ami buta dolog, mert csak találgatnak, és a stewardok dolga nem ez lenne. Nehéz a munkájuk, nem miattuk panaszkodok, inkább azért, mert nem hallgatnak meg mindenkit, nem vizsgálnak meg minden részletet.”

„Mindkétszer, amikor Max lement a pályáról, nagyon elhatározta, hogy maga mögött fog tartani. Max ellen az a helyzet, hogy nagyon határozottnak kell lenned, nem lehetsz bátortalan. Max nagyon nagy tempóval ment bele a kanyarba, le is ment a pályáról. Nem vetődhetsz be valaki mellett és terelheted le a pályáról, majd tarthatod meg a pozíciódat… Valamiért viszont ez most teljesen rendben volt” – mondta ironikusan Norris a stewardok döntésére reagálva.

Összességében úgy értékelte a hétvégét a mclarenes, hogy sikertelenek voltak, mivel Verstappen jobb munkát végzett, és ezért zárt előttük az időbüntetés kiosztását követően.

„Tiszteletteljesek voltunk a csata közben, végül pedig Max jött ki belőle győztesen, mert én nem végeztem elég jó munkát. Ha jobban védekeztem volna az első kanyarban és nem úgy vezettem volna, mint egy balfék, akkor nem is kéne erről beszélgetnünk. Nem volt sikeres hétvégénk” – zárta értékelését a brit.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: