DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. október 21. hétfő
F1

„Azt hittem, Maxot fogják vizsgálni” – Stella értetlenül áll az eset előtt

A McLaren csapatfőnöke eredetileg azt hitte, Verstappent fogják megbüntetni az USA Nagydíjon azért, mert leterelte Norrist a pályáról.

Egy kérdéses eset miatt kapott időbüntetés következtében veszítette el az USA Nagydíj harmadik helyét a mclarenes Lando Norris. A brit pilóta úgy előzte meg Max Verstappent a futam végéhez közeledve, hogy közben mindkét pilóta lement a pályáról. A döntéshozók úgy ítélték meg a helyzetet, hogy Norris a pályán kívül előzött és jogtalan előnyre tett szert holland riválisával szemben. Andrea Stella, a McLaren csapatfőnöke teljesen másképp látta az esetet.

„Szerintem az, hogy ki volt előrébb a kanyar belső ívénél, kevésbé releváns, mint az előzési manőver maga. A védekező autó (Verstappen autója – a szerk.) egyenesen megy a kanyar ívénél. Többször is megnéztük a videót. Egyenesen megy, lemegy a pályáról, épp annyira, mint Lando, ezzel minden esélyt elvesz Landótól, hogy végrehajthassa a manővert.”



„Ha újságíró lennék, csinálnék egy statisztikák: hányszor használta Max ezt a módját a védekezésnek? Mindkét autó elhagyja a pályát. Szóval mindkét autó előnyt szerez, ha egyáltalán történik előnyszerzés. Nálunk ez a manőver legalábbis semleges volt” – idézi Stellát a motorsportweek.com.

A csapatfőnök olyannyira meg volt győződve versenyzője ártatlanságáról, hogy rögtön azt hitte, Verstappent fogják vizsgálni az eset miatt. Éppen ezért érte őket különösen váratlanul a szerinte indokolatlanul gyorsan meghozott döntés.

„Amikor megláttam, hogy vizsgálat folyik, azt hittem, hogy Maxot vizsgálják, amiért letolta Landót a pályáról. Rögtön mondtuk is Oscarnak, hogy zárkózzon fel Maxhoz öt másodpercen belülre, mert lehet, hogy egy pozíció fog rajta múlni. A helyzet megítélése a McLaren és a stewardok által a szöges ellentétjei egymásnak.”

„Csodálom, hogy a stewardok még csak meg sem akarták beszélni a pilótákkal az esetet a futam után, ez egy kérdéses szituáció volt. Miért sietnek azzal, hogy beavatkozzanak egy világbajnoki verseny végeredményébe, csak azért, mert 60 másodperc alatt kell döntést hozniuk? Ezt a kérdést a stewardoknak pozitívan és konstruktívan kéne értékelniük. Tényleg szükség van arra, hogy ilyen gyorsan és szerintünk ennyire rosszul hozzanak döntést?” – tette fel az elméleti kérdést Stella.

Az olasz szakember azt is leszögezte, hogy a McLaren nem látja értelmét annak, hogy tovább foglalkozzon a szituációval: „Ezt a döntést nem lehet megóvni, részünkről lezártnak tekintjük a történetet.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: