DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. október 8. kedd
F1

Marko kimondta: fiatalt akar Perez helyére

A Red Bull F1-es tanácsadója elárulta: „ideális esetben” egy saját juniorjukat ültetné Verstappen mellé 2025-ben.

A Sauber második ülésén kívül a Red Bull két csapatának versenyzői felállása lóg még a levegőben a 2025-ös Formula-1-es mezőnyt illetően. Bár papíron Max Verstappen, Sergio Perez és Yuki Tsunoda is szerződéssel rendelkezik, így tulajdonképpen csak az Austintól Liam Lawson által birtokolt ülés sorsa lenne kérdőjeles, de többször is utalást tettek rá az energiaitalosok, hogy megkavarhatják a lapokat.

Ez pedig Christian Horner szavai alapján is kiterjed nemcsak a Visa Cash App RB, hanem a Red Bull felállására is: Daniel Ricciardo leváltása óta ő és Helmut Marko is utalt rá, hogy Lawsont is azért vetik be, hogy felmérjék, hogy hol is tart, hogy esetleg az anyacsapatnál köthessen ki.

f1-marko-perez



Perez számára viszont a legaggasztóbb nyilatkozat a minap hangzott el Marko szájából. Ugyanis amikor az ORF arról kérdezte a Red Bull F1-es tanácsadóját, hogy szerinte 2025-ben is marad-e velük Verstappen (merthogy az ő távozásáról is pletykáltak hónapokig) és világbajnok lesz-e újra a holland, az igennel való felelet után hozzátette:

„Ideális esetben egy fiatallal az oldalán a saját juniorprogramunkból” – fogalmazott a szakember. Magyarán: Marko nem Perezt szeretné a Red Bullnál látni már jövőre sem, hanem egy saját nevelésű fiataljukat.

Az ORF-nek adott interjú korábbi részében Marko arról beszélt, hogy Perez is része lesz a „kiértékelésnek” Lawson, Tsunoda és a Formula-2-ben a bajnoki címért harcoló Isack Hadjar mellett. A tanácsadó elhintette: az az „érzése”, hogy tudja, mi lesz a két istállójuk jövő évi felállása.

f1-lawson-redbull

Részletekbe viszont ennek kapcsán nem ment vele, csupán Lawson beültetéséről ejtett ismét szót: „Nem tudom, hány versenyen volt gyorsabb tavaly Yukinál, de ezért döntöttünk úgy, hogy itt az ideje, hogy összehasonlítsuk vele. Ki kettejük közül a gyorsabb?”

Marko egyúttal Tsunodát is dicsérte az interjúban: „Yuki rengeteget fejlődött. Jobban kontroll alatt tartja az érzelmeit. Néha nagyon csúnyán beszélt a rádióban, és azok a kifakadások le is lassították. Más szavakkal: tempót veszített vele. És ez zavart a legjobban. De ez már a múlté, gyors és konzisztens minden pályán.”

A Red Bull szakembere külön kitért arra, hogy már nem csak ők szavaznak bizalmat az ifjoncoknak az F1-ben: „Újra divatba jöttek a fiatalok. Amit mi szoktunk csinálni, azt csinálja most a Mercedes Antonellivel, a Haas Bearmannel, és remélem, Colapinto is kiköt valahol. Bedobták a mély vízbe, és három remek versenyt produkált.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: