DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 23. hétfő
F1

„Azt akartuk, hogy kiélvezze” – Mekies Ricciardóról

Nem titkolja a Visa RB és a Red Bull vezetése sem, hogy a szingapúri lehetett az ausztrál utolsó nagydíja az F1-ben, ezért adtak lehetőséget neki a leggyorsabb körre.

Hetek óta tartja magát a pletyka, hogy a Szingapúrt követő őszi szünet után, az USA Nagydíjtól kezdve már nem Daniel Ricciardo fogja vezetni a Visa Cash App RB egyik Formula-1-es autóját, hanem Liam Lawson, aki vélhetően 2025-re is elfoglalja azt az ülést.

Bár hivatalos megerősítés még mindig nem érkezett erről, de a jelek egyértelműen ebbe az irányba mutattak: Ricciardo a Szingapúri Nagydíj utáni vasárnapi interjúja során a könnyeivel küszködve beszélt arról, hogy „fel kell készülnie rá, hogy ennyi volt”, és hogy nem jött össze a tündérmeseszerű lezárás a karrierjében.

f1-ricciardo-szingapur-visarb-2



Laurent Mekies, a Visa RB csapatfőnöke az istálló futam utáni sajtóközleményében is elhintette, hogy ez lehetett a többszörös nagydíjgyőztes búcsúja, ezért is tettek fel neki a hajrában lágy gumit, hogy megfuthassa rajtuk a leggyorsabb kört, ami össze is jött neki:

„Azzal, hogy hátrébbról indult, tényleg szükségünk lett volna egy safety car adta lehetőségre, hogy Danielt visszahozzuk a pontszerzésért zajló csatába” – fogalmazott Mekies. „Dan agresszív stratégián volt azzal, hogy a lágyakon startolt, és teljesített néhány nagyon jó kört a verseny során, de gyakorlatilag nem volt esélye visszakerülni jó pozíciókba olyan hátulról.”

„Ugyanakkor soha nem adta fel és az egész futamon végig küzdött. Mivel ez lehetett Daniel utolsó versenye, meg akartuk adni neki az esélyt, hogy kiélvezze és rápróbáljon a leggyorsabb körre.”

f1-ricciardo-szingapur-visarb-1

A Red Bull első számú csapatának vezére, Christian Horner ugyan szintén nem mondta ki, hogy Ricciardo már nem ül vissza az autóba a következő F1-es hétvégén, de ő is erősen célzott rá, hogy rövidesen döntés születhetett:

„Ezeket folyamatosan felülvizsgáljuk. Daniel fontos része volt… csaknem 18 éve a Red Bull kötelékeiben van, mióta juniorként elkezdte a karrierjét. Úgyhogy ez egy jó utolsó kör volt számára, és még a Red Bull számára is fontos lehet a bajnokságban.”

Ez utóbbi tényező egyébként, miszerint a Visa RB a Red Bull érdekeinek megfelelően cselekedett Ricciardo leggyorsabb körével, némileg ki is csapta a biztosítékot a rivális McLaren vezéreinél – erről itt írtunk bővebben.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: