DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 17. kedd
F1

Ezért volt „egyértelmű és természetes” választás Newey-nak az Aston

Milyen szerepet játszott a döntésében Lawrence Stroll személye? Fontolgatta-e az F1-es távozást? Mennyire voltak komolyak az egyeztetések a Ferrarival? Newey válaszolt.

Kedd délben jelentette be az Aston Martin, hogy Adrian Newey náluk folytatja 2025 márciusától ügyvezető technikai partnerként és részvényesként. A 65 éves szakember már a csapat közleményében közzétett nyilatkozatában is hangsúlyozta, hogy a tulajdonos Lawrence Stroll ambíciója kulcstényező volt a döntésében, ezt pedig a sajtótájékoztatón is megerősítette:

„Lawrence miatt, ilyen egyszerű” – felelte arra a kérdésre, miért az Astont választotta. „Viccen kívül. Úgy éreztem, új kihívásra van szükségem. Úgyhogy április vége környékén úgy döntöttem, valami mást kell csinálnom. Sok időt töltöttem Mandyvel, a feleségemmel beszélgetve, hogy ’Oké, mi lesz legközelebb, mit fogunk csinálni? Csak körbevitorlázzuk a Földet, vagy csinálok valami mást, Amerika Kupát például?’”

f1-newey-aston-stroll-1



„Úgyhogy szántunk erre kis időt, és úgy éreztem, elég szerencsés vagyok, hogy elértem azt, amit 10-12 éves korom óta akartam, ami egyszerűen annyi volt, hogy tervező legyek az autósportban, még csak a mérnök szót sem használtam. És őszinte mondhatom, hogy minden más bónusz volt.”

„Természetesen sosem számítottam olyasmire, amiben szerencsém volt részt venni, de őszintén kell lenned magaddal: frissen kell tartanod magad. Úgyhogy úgy éreztem, új kihívásra van szükségem, és kivettem egy kis pihenőidőt.”

Newey arra is rámutatott, hogy jelenleg Stroll az egyedüli aktív csapattulajdonos az F1-ben, ezért egyedi az ő személye a paddockban, pedig régen igazából a csapatfőnökök voltak a tulajdonosok is, mint például Frank Williams vagy épp Eddie Jordan esetében.

 

Felmerült-e, hogy távozik az F1-ből?

Arra a kérdésre, hogy opció volt-e számára, hogy távozzon a Formula-1-ben, Newey elárulta: a suzukai hétvége során határozta el, hogy befejezi a Red Bullnál. „És őszintén ötletem sem volt, mi jön legközelebb” – fogalmazott a tervezőzseni, aki elmondta: csak szerette volna kiélvezni, hogy kicsit szünetre mehetett, és remélte, majd jön egy szikra, amely útba igazítja.

f1-aston-newey-2

„Túlzás lenne azt állítani, hogy karrierem minden napját élveztem, de bőven 90 százalék felett van az, amely rendkívül élvezetes volt. És továbbra is imádom a kihívást, hogy teljesítményt adjak az autókhoz, ez a fő motivációm, emiatt kelek fel reggelente. És azt gondolom, az a technikai sportok csodája, hogy azonnali visszajelzést kapsz arról, hogyan teljesítesz. Ez persze fájdalmas is lehet, ha rosszul.”

Newey rámutatott: az ember és gép együttműködését jelentő technikai sportoknak a csúcsa pedig az F1, ezért bár érdeklődik más dolgok iránt, mint például az Amerika Kupa, úgy érzi, amíg tartanak rá igényt, itt szeretné folytatni.

 

Mennyire voltak komolyak az egyeztetések a Ferrarival?

A Red Bulltól való távozás bejelentése óta eltelt hónapokban számos másik gárdával szóba hozták Newey-t, mindenekelőtt a Ferrarival. Arra a kérdésre, hogy mennyire voltak komolyak a tárgyalások a vörösökkel és úgy érzi-e, hogy az Astonnál jobbak a lehetőségei, a mérnök félig kitérő választ adott:

„Nagyon hízelgő volt, hogy számos csapat megkeresett engem. Folytattunk egyeztetéseket néhány csapattal közülük, nem az összessel. De végső soron egy nagyon egyértelmű és természetesen választás volt ez a korábban említett okok miatt.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: