DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 17. kedd
F1

Hivatalos: Adrian Newey az Aston Martinhoz igazol

Megtörtént a várt bejelentés, Adrian Newey Lawrence Stroll csapatánál folytatja ügyvezető technikai partnerként és részvényesként, és Fernando Alonsónak tervezhet F1-es autót 2026-tól.

A múlt hét elején már megjelentek a hírek arról, hogy hamarosan érkezhet az Aston Martin bejelentése Adrian Newey leigazolásáról, a mai napon pedig hivatalossá is vált, hogy a tervezőzseni Lawrence Stroll csapatánál folytatja F1-es pályafutását.

newey0823



Még május 1-jén közölte a Red Bull, hogy Newey nem tölti ki a 2025 végéig érvényes szerződését a Red Bullnál, hanem él a kilépési jogával, és 2025 első negyedévében elköszön az energiaitalos istállótól, ahol 2006 óta dolgozott.

Az Aston Martin bejelentése értelmében Newey ügyvezető technikai partner pozícióban csatlakozik a 2026-tól a Honda gyári partnerévé váló F1-es gárda felsővezetéséhez, és ami még szintén kiemelendő, hogy a 65 éves szakember részvényes is lesz az alakulatban, ami szerepet játszhatott abban, hogy végül Strollék tudták megszerezni a szolgálatait. A közlemény egyébként említést tesz a sokat emlegetett júniusi gyárlátogatásról is, amely ugyancsak meggyőzhette a tervezőt a csatlakozásról.

f1-aston-newey

Newey a közlemény szerint 2025. március 1-jén áll munkába az Aston Martinnál, és ő fogja vezetni az új szabályok szerint épülő 2026-os Formula-1-es autó fejlesztéseit. A kezdési időpont nem kései, elvégre a szabályok értelmében eleve csak január elsejétől dolgozhatnak a csapatok a 2026-os versenygépeken.

Newey minden idők egyik legsikeresebb F1-es tervezője, több évtizedre visszanyúló pályafutása során világbajnok autók sorát álmodta meg a Williamsnél, a McLarennél, majd az utóbbi másfél évtizedben a Red Bullnál, az ő versenygépeinek volánjánál nyert vb-címet Nigel Mansell, Alain Prost, Damon Hill, Jacques Villeneuve, Mika Hakkinen, Sebastian Vettel és Max Verstappen.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: