DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 14. szombat
F1

Verstappen: Jelenleg nem képes győzelemre az autó

Monzában is folytatja a kísérletezést a Red Bull a korábbi verziókkal, de az F1-es világbajnok mérsékelten optimista csak. Arról is beszélt-e, van-e köze a visszaesésüknek Newey távozásához.

Bár Max Verstappen második helyen futott be, a több mint 20 másodperces lemaradás a győztes Lando Norris McLarenjével szemben nagy pofont jelentett a Red Bull számára a múlt vasárnapi Formula-1-es Holland Nagydíjon.

Verstappenék Zandvoortban is hangsúlyozták, hogy gond van az RB20-as egyensúlyával, s a helyzeten Hollandiában a szél is ronthatott. Mindenesetre az energiaitalosok egyelőre annyira nem találják a megoldást, hogy különböző korábbi verziójú fejlesztésekkel is kísérleteztek a legutóbbi hétvégén: a padlólemez alapja például még az imolai csomag előtti változat volt, amellyel ötből négy futamot nyertek a bikák, de kombinálták néhány azóta bevetett újítással.

f1-verstappen-redbull-zandvoort



Ez a kísérletezés pedig a Motorsport.com információi szerint Monzában is folytatódni fog: Verstappen el is ismerte, hogy sok dolgot kell majd kipróbálniuk a hétvégén, a zandvoortitól eltérő helyszínen és körülmények között. Ám mint arra a holland is rámutatott: attól még, hogy a jobb balansz miatt visszatérhetnek korábbi specifikációkhoz, az nem feltétlenül jelenti azt, hogy az gyorsabb is…

Ami az esélyeket illeti, Verstappen így felelt arra a kérdésre, hogy szerinte esélyesek-e még a győzelemre: „Jelenleg nem, de rengeteg különféle pálya jön, amelyeken remélhetőleg jobban teljesíthetünk. Nem számítok arra, hogy minden hétvége olyan lesz, mint Zandvoortban. Szerintem egyszerűen csak nem volt jó hétvégénk, végig kissé lassúak voltunk, és rajtunk áll, hogy jobb egyensúlyt találjunk az autó számára, hogy versenyképesebbek legyünk.”

„Ez egy nehezebb időszak, mint szerettük volna, ez biztos, de mindenki próbál összetartani és javítani a helyzeten. Nagyon keményen dolgozunk azon, hogy újra több teljesítményt találjunk.”

„Egy kemény hétvégén is második helyet szereztünk, szóval ez nem annyira rossz, de többet akarunk: győzni vagy legalább a győzelemért harcolni. Zandvoortban határozottan nem ez volt a helyzet, de biztos vagyok benne, hogy versenyképesebbek lehetünk annál, mint amit ott mutattunk.”

f1-verstappen-redbull-monza-day0

Számít-e Newey távozása és a Horner-ügy?

Érdekesség, hogy a Red Bull épp akkor indult hanyatlásnak, miután bejelentették, hogy Adrian Newey a 2025-ös esztendő első negyedében távozik tőlük, s az F1-es ügyekben már most sem vesz részt. Rá is kérdeztek az Olasz GP sajtónapján Verstappennél, hogy lát-e kapcsolatot a kettő között:

„Alapesetben nem. Egyszerűen csak az van, hogy mióta bejelentették, hogy távozik, nehezebbé vált a helyzet. De nem kellene számítania annak, hogy valaki távozik és egyből visszaesik a teljesítmény, hiszen az autó végig ugyanaz volt” – fogalmazott a 26 éves pilóta, aki megjegyezte: Newey háttérbe vonulása óta kevesebbszer van kontaktban van vele, de hangsúlyozta, hogy jó a kapcsolatuk.

A másik sokat emlegetett faktor a címvédők szenvedése kapcsán, hogy belső harcok dúlhatnak a Christian Horner személye körül még télen kirobbant, azóta papíron legalábbis rendeződött ügy óta. De vajon ennek van-e köze a formahanyatlásukhoz?

„Nem tudom. Úgy értem, nagyon nehéz megérteni, hol fordultak rossz irányba a dolgok” – mondta el Verstappen. A versenyző édesapja, Jos Verstappen amúgy legutóbb is odaszúrt Hornernek, ám amikor a háromszoros világbajnokot arról kérdezték, szokott-e akár az apjával, akár a csapatfőnökével beszélni a teljesítmény javításáról, hangsúlyozta, hogy elsődlegesen a mérnökeivel kommunikál, hiszen ők felelnek az autója felkészítéséért.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: