DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 12. csütörtök
F1

Hülkenberg: Stratégiai okai vannak Sainz döntésének

Az Audi által már szerződtetett német elmondta, szerinte miért a Williamst választotta helyettük a spanyol. Beszélt a projekt új F1-es vezetőiről is.

Nico Hülkenberget már hónapokkal ezelőtt szerződtette 2025-re a Sauber, amely 2026-tól az Audi gyári csapatként lesz jelen a Formula-1-ben. A német gyártó másik kiszemeltje Carlos Sainz volt, ám a nyári szünet első napján eldőlt, hogy a spanyol az Audi – és az Alpine – ajánlatát visszautasítva inkább a Williamsét fogadta el.

De vajon mit szól ehhez Hülkenberg? „Nem lepődtem meg” – felelte a német pilóta az F1-es Holland Nagydíj csütörtöki sajtónapján Zandvoortban. „Nyilván hosszú időn át hezitált és gondolkodott rajta.”

f1-hulkenberg-haas-1



„Úgy vélem, vannak más stratégiai oka annak, hova akarja pozícionálni magát a jövőt illetően, és szerintem ez nagyban befolyásolta a döntését. Úgyhogy nyilván nem sokat gondolkodtam a választásán. Ez van, a többit meg majd meglátjuk” – fogalmazott Hülkenberg, aki elképzelhető, hogy arra a pletykált záradékra utalt, miszerint Sainz távozhatna a Williamstől, ha a Red Bull vagy a Mercedes hívná – jóllehet, James Vowles tagadta ennek létezését.

 

Beszélt az Audi új F1-es vezéreivel

Az elmúlt néhány hétben az Audinál a pilótakérdés helyett a felsővezetés átalakítása uralta a címlapokat, hiszen Andreas Seidl és Oliver Hoffman távozott, érkezett viszont Mattia Binotto az F1-es projekt technikai és operatív igazgatóként, Jonathan Wheatley pedig csapatfőnökként.

„A meglepetés az volt, hogy változtattak az egész stratégián, hogy Seidl és Hoffman távozott. Váratlan és nagy hír volt” – ismerte el Zandvoortban Hülkenberg, aki jó véleménnyel van Wheatley-ről:

„Roppant tehetséges és nagyon képzett, és a Red Bulltól érkezik, akik domináltak eddig. Erős hozzáadott értéket fog jelenteni a csapat és a projekt számára. A nyári szünet után fel is hívtam.”

f1-hulkenberg-haas-2

A német pilóta Binottóval is felvette már a kapcsolatot: „Még csak most kezd, a nyári leállás után. Még korán van, csak most érkezik meg és szüksége van arra, hogy lássa a képet a jelenlegi helyzetről és felmérje a különböző részlegeket.”

Hülkenberg ugyanakkor hangsúlyozta, hogy egyelőre a 2024-es idényre fókuszál a Haasszal: „Semmit, nem sokat” – felelte arra a kérdésre, mennyit foglalkozott az Audinál történt változásokkal. „Csak néhány telefonhívásról van szó, nem igényel sok energiát vagy odafigyelést. Mindig vannak információk, ha kapcsolatban vagy emberekkel, és mindig érdekes tudni, mi zajlik a paddockban.”

„De továbbra is teljes mértékben a mostani szezonra koncentrálok. Vissza akarunk vágni ezen a hétvégén, az idény hátralévő futamain pedig a lehető legtöbb pontot gyűjteni, hogy bebiztosítsuk a hetedik helyünket.”

„Álmodozunk a hatodik pozícióról is, de nem lesz könnyű” – tette hozzá. „Nemcsak tőlünk függ, hanem attól is, mit csinál az RB. Ha erősek lesznek és pontokat szereznek, nehéz lesz. Ha viszont nem… az megváltoztatja a helyzetet és a képet.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: