DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 8. vasárnap
F1

Sokkolta az Audi döntése, de Hülkenberg nem aggódik

Az Audi már leigazolt német F1-es pilótáját is váratlanul érte Seidl leváltása és Binotto érkezése, de úgy véli, van ennek pozitív olvasata is.

Kedden némileg váratlanul az Audi bejelentette, hogy leváltja Andreas Seidl vezérigazgatót és Oliver Hoffmann technikai vezetőt, és immár a Ferrarinál évtizedekig dolgozó és a maranellóiakat 2019-től 2022-ig csapatfőnökként is irányító Mattia Binottót nevezi ki a 2026-ban a Sauber partnereként beszálló gyártó F1-es projektjének élére.

De vajon mit szól ahhoz az Audi által már 2025-re a Stake-hez szerződtetett Nico Hülkenberg, hogy távozik Seidl és Hoffmann? „Természetesen befolyással bírtak rá, velük kettejükkel állapodtunk meg. Szóval ez van. Nyilván valamelyest váratlan a változtatás” – ismerte el a Belga Nagydíj csütörtöki médianapján a Haasnál versenyző német a Formula.hu jelenlétében.

f1-hulkenberg-haas-hun-1



„De nyilván értesített a csoport döntéséről a bejelentés napján maga Gernot Döllner [az Audi vezérigazgatója – a szerk.]. És ez a csoport döntése, hogy változtatni akartak a jövőre nézve. Az ilyen nagy projekteknél nyilván vannak emberek a menedzsmentben, akik alapvető pillérek. De sosem támaszkodsz egy vagy két emberre: az F1-ben bizonyos tekintetben mindenki lecserélhető.”

„Ami pedig Mattiát illeti, ismerem őt korábbról a paddockból, de sosem dolgoztam vele. De ez néhány hónapon belül meg fog változni” – fogalmazott Hülkenberg, aki később arra a kérdésre, hogy beszélt-e már Binottóval, rövid „igennel” felelt.

Nem feltétlenül jó jel, hogy egy készülődő projekt éléről annak korai fázisában eltávolítanak valakit, Hülkenberg bizalma azonban ennek ellenére sem ingott meg az Audiban: „Nem, nem aggódom. Nyilván egy kisebb sokk volt, de most már minden visszatért a normál kerékvágásba.”

„Továbbra is várom, hogy csatlakozhassak a projekthez és sikertörténetté tehessem az Audival. Persze kicsit talán szomorú, hogy két ember, akik szorosan mellettem voltak, már nincsenek ott. De jobban érdekel a projekt, és hogy sikeressé tehessem az Audi F1-es csatlakozását.”

f1-stake-hun

A rutinos Formula-1-es pilóta hozzátette: bizonyos tekintetben pozitívumként is lehet értékelni a váltást, mivel szerinte ez azt mutatja, hogy az Audinál nagyon is törődnek a projekttel, a vezérigazgató is figyelni annak alakulását, és készen akár változtatni is.

 

Már jövőre előrelépne a Sauberrel

Hülkenberg annak kapcsán sem túlságosan aggódik, hogy az utóbbi hetekben biztatóan szereplő Haastól ahhoz a csapathoz szerződik át 2025-re, amely idén egyedüliként nem tudott még pontot szerezni:

„Nyilván látom hétvégéről hétvégére őket, hiszen ugyanabban a bolyban harcolunk. És nagyon kicsi választ el attól, hogy hős legyél vagy nulláz: két tized is dönthet arról, hogy jó vagy rossz hétvégéd legyen” – vélekedett.

„Úgyhogy továbbra is bizakodó vagyok a jövő évet illetően, hogy néhány pozitívummal a részükről és amit talán én hozhatok és változtathatok, akár már jövőre fordíthatunk ezen. Nem azt mondom, hogy óriási lépést tehetünk, de a középmezőnyben egy kis lépés is sokat jelenthet. Továbbra is bizakodó maradok, ennyit mondok.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: