DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 8. vasárnap
F1

„Minden nyitott” – a szünetben dönt a pilótáiról a Red Bull

Hiába Sergio Perez szerződése, Helmut Marko nyíltan kimondta: teljesítenie kell a mexikóinak a következő két versenyen. A szakember beszélt Carlos Sainzról is.

Még csak másfél hónapja hosszabbított szerződést Sergio Perez a Red Bull-lal, az elmúlt néhány Formula-1-es nagydíjhétvégén mutatott pocsék forma kapcsán folyamatosak azok a híresztelések, amelyek a mexikói menesztéséről szólnak – akár már az idei év közben is.

Mint arról utazó tudósítónk, Mészáros Sándor is írt a paddockban gyűjtött információi alapján, lehetnek olyan kitételek Perez szerződésében, amelyek alapján elküldhető a pilóta, ha 100 pontnál vagy öt helyezésnél nagyobb a hátránya a vb-összetettben a csapattárs Max Verstappenhez képest – márpedig jelenleg ezek a feltételek teljesülnek.

f1-perez-marko-1



A Red Bull F1-es sportszakmai tanácsadója, Helmut Marko szerint azonban mindez nem is feltétlenül számít: „Különböző formái vannak a teljesítménnyel kapcsolatos záradékoknak, de végső soron nem számít, hogyan néz ki a szerződés, teljesítened kell. Meg fogjuk nézni ezt a két versenyt, aztán együtt leülünk és eldöntjük, mit és hogyan folytatunk a nyári szünet után.”

Perez ennek ellenére az F1-es Magyar Nagydíj csütörtökjén magabiztosan nyilatkozott arról, hogy 2025-ben is az energiaitalosoknál fog versenyezni. Marko szerint azonban nagyon is képlékeny a helyzet, ugyanis amikor arról kérdezte a Motorsport.com, hogy a korábbi kijelentésének megfelelően az augusztusi nyári szünetben döntenek mind a Red Bull, mind a Visa Cash App RB versenyzőiről, így felelt:

„Igen, hiszen ott vannak a Racing Bullok is. Szóval mindent számításba kell vennünk” – fogalmazott a 81 éves szakember.

Az elmúlt időszakban abba az irányba mutattak a találgatások, hogy Perez menesztése esetén a múlt héten az RB20-asba is beülő Liam Lawson lehet a fő jelölt. Ez kissé fel is bosszantotta a Visa RB-nél szereplő Yuki Tsunodát, aki szerint „furcsa” lenne, ha az új-zélandi kapna lehetőséget helyette, mivel úgy érzi, ő többet tett az előléptetésért:

f1-lawson-redbull

Tsunoda megjegyzésére így reflektált Marko: „Előbb meg kellene várnia, mi lesz a döntés” – fogalmazott a Red Bull-tanácsadó, akitől az ORF azt is megkérdezte, van-e favorit Lawson, Tsunoda és akár Daniel Ricciardo között: „Ez egy szép kérdés volt. És egy szép választ is adok rá: minden nyitott.”

 

Szóba jöhet-e Sainz 2025-re?

A Red Bull-helyzet kapcsán sokszor az is felmerül, hogy a döntésével a teljes pilótapiacot feltartó Carlos Sainz is arra vár, hátha esetleg lehetősége nyílik az energiaitalosoknál (vagy akár a Mercedesnél, ha mégsem találják megfelelőnek a Lewis Hamilton helyére favoritnak tartott Andrea Kimi Antonellit).

Marko a Kleinen Zeitungnak nyilatkozva azonban gyakorlatilag kizárta, hogy szerződtessék 2025-re a Ferraritól távozni kényszerülő spanyolt, ugyanis inkább a saját fiataljaik közül válogatnának:

„Felteszem, elsősorban a saját meglévő versenyzőinket fogjuk használni. Három olyan juniorral rendelkezünk, akik készen állnak a Formula-1-re, és Liam Lawson van egyértelműen ennek a listának a tetején. Mögötte pedig ott van Ayumu Iwasa és Isack Hadjar.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: