DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 16. hétfő
F1

Gyors, de a határon táncol a McLaren

A pénteket élen záró Norris szerint megvan a tempó, de így sem minden komfortos számára. Csapattársánál nem minden kerek az első hungaroringi F1-es nap után.

Lando Norris révén az előző két hónapban gyakorlatilag mindenhol versenyképesnek bizonyuló McLaren zárta az élen a Formula-1-es Magyar Nagydíj második pénteki szabadedzését. A világbajnoki összetett második helyezettje ugyanakkor arról beszélt a nap végén, hogy ugyan gyors az MCL38-as a Hungaroringen, de sokszor a határon táncolnak vele:

„Úgy érzem, megvan a sebesség az autónkban, egyszerűen jobban kell teljesítenünk, amikor szükség van rá. Egy ideális világban gyors az autó és könnyen lehet vezetni, de gyakrabban fordul elő, hogy az autó gyors, de a határon van és játszani kell az egyensúllyal. Ez nagyban a versenyzői preferenciától és hasonlóktól is függ” – magyarázta Norris.

f1-norris-mclaren-hun-day1



„Jónak érződött ma, de határozottan több van még ebben komfort szempontjából, hogy kicsit többet tudjak jól teljesíteni, mint egyetlen körben a nap során. Tettünk néhány lépést előre az edzések között, ami elégedettséggel tölt el, és az autó is megfelelőnek érződik. Úgy tűnik, a tapadás még kicsi, úgyhogy néhány helyen trükkös lehet, de dolgozunk rajta.”

A brit pilóta arról is beszélt, hogy a hőség milyen kihívást jelent majd számukra a versenyen: „A vasárnap kihívás lesz valamennyiünk számára, hidratálni kell majd rendesen. Mentálisan lesz kimerítő. Általában fizikailag is nagyon kimerítő ezen a pályán, de valamiért most nem érzem. Inkább csak izzadunk és energiát veszítünk, eközben pedig nem szabad hibázni. Ez lesz nekünk a legnagyobb kihívás.”

 

Problémák Piastrinál

A McLaren-garázs másik oldalán, Oscar Piastrinál nem volt minden kerek az első hungaroringi edzésnap során: „Az FP1 elég jó volt az elején jelentkező apró megbízhatósági problémát leszámítva. De meg kell értenünk, mi történt a második edzésen, mert valami egyértelműen nem olyan volt, mint kellett volna lennie”

f1-piastri-hun-day1

„Csak át kell néznünk mindezt, és remélhetőleg valahol az elejében leszünk. Versenyképesnek tűntünk az első tréningen, Lando a másodikon is, szóval remélhetőleg szombaton mindketten újra ott leszünk elöl” – idézi az ausztrált az F1i.com portál.

A McLaren F1-es csapatfőnöke, Andrea Stella szerint két hasznos szabadedzésen vannak túl, amelyen a délutáni hőségben és némileg hűvösebb időben is kipróbálhatták az abroncsokat.

„Összességében úgy fest, jól működik az autó. Lando jó ritmust talált végig. Oscarral van néhány dolog, amelyet meg kell néznünk este, hogy olyan helyzetbe kerülhessünk, hogy a legjobb rajthelyekért szállhassunk harcba” – értékelt Stella, aki nem is csak a szokásos élcsapatokkal, a Red Bull-lal, a Mercedesszel és a Ferrarival, hanem „néhány szintén előrelépő középcsapattal” is szoros küzdelemre számít a Hungaroringen.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: