DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. augusztus 19. hétfő
F1

Verstappen fejlesztéseket sürget a Red Bullnál

A regnáló F1-es világbajnok bízik benne, hogy folyamatosan érkeznek majd újítások az autóhoz, amellyel visszaverhetik a riválisok közeledését.

A Red Bull és főleg Max Verstappen hasonlóan domináns formában kezdte a 2024-es Formula-1-es idényt, mint amilyennel az egész tavalyi teljesítette. Május eleje óta azonban szemlátomást elfogyott az energiaitalosok fórja: előbb a McLaren, majd a Mercedes is beérte a Red Bullt, sőt olykor a Ferrari is képes harcba szállni a győzelmekért, bár az utóbbi időben inkább csak küszködtek a fejlesztéseikkel.

A regnáló világbajnok alakulat dolgát nehezítheti, hogy az aerodinamikai hendikeprendszer értelmében ők tölthetik el a legkevesebb időt a szélcsatornában: mindössze a referenciaérték 70 százalékát tesztelhetnek, míg a konstruktőri vb-tabella utolsó helyezettjénél ez a szám 115 százalék, de a közvetlen riválisokhoz képest is van 5-10-15 százalékos hátrány.

f1-verstappen-redbull-1



Az így is a negyedik vb-címe felé menetelő Verstappent azonban nem igazán zavarja a Red Bullt sújtó szabályrendszer: „Természetesen mindig segít, ha több idő áll a rendelkezésünkre, de így írták meg a szabályokat, nem igaz? Hogy megpróbálják lelassítani a győztes csapatot.”

„Ha te vagy az üldöző, akkor örülsz neki, hogy ez így van, ha viszont te vezetsz és utolérnek szezon közben, akkor nem feltétlenül ezt akarod látni. De így írták meg a szabályokat, mindenki egyetért velük, és egyszerűen csak meg kell birkózni velük.”

Azt persze nem lehet mondani, hogy a Red Bull ne fejlesztene, a Brit Nagydíjon is bevetettek kisebb újításokat – igaz, azok valódi hasznát az időmérőn nem láthattuk Verstappen Q1-es padlólemez-sérülése miatt. A holland azonban bizakodó a mostani és a későbbi fejlesztések kapcsán is:

f1-verstappen-redbull-2

„Látjuk a nyereséget. A hétvége kicsit esetlegesen alakult azzal, hogy kipróbáltunk néhány dolgot az autón, és persze az időjárás sem segített. De ha megnézzük, a padlólemez sérülése nélkül határozottan harcban lettünk volna a pole-pozícióért. Úgyhogy ez biztató.”

„Tovább kell nyomnunk, továbbra is hoznunk kell újításokat – és tudom, hogy érkezni fognak, és remélhetőleg kicsit jobbak is lesznek, mint a többi csapat fejlesztései” – hangsúlyozta a címvédő. Verstappen azzal sem ért egyet, amit Christian Horner és Paul Monaghan is hangoztat, hogy az idő előrehaladtával egyre kisebbeket lehet nyerni a fejlesztésekkel:

„Nem szeretnék hinni ebben, mert akkor csak ellustulsz. Biztos vagyok benne, hogy a gyárban mindenki teljes gőzzel dolgozik, hogy megpróbáljanak újításokkal segíteni az autó teljesítményét, de sok okos ember dolgozik a többi istállónál is, akik ugyanezt csinálják.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: