DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. július 3. szerda
F1

„Mindketten szükségtelenül keményen versenyeztek” – Marko

A Red Bull F1-es tanácsadója egy ideig élvezte a spielbergi csatát, de aztán az szerinte elfajult. Úgy érzi, szólhattak volna Verstappennek a Norris-vizsgálatról.

Sokáig úgy tűnt, Max Verstappen viszonylag kényelmesen megnyerheti a Formula-1-es Osztrák Nagydíjat, a második bokszkiállásánál azonban időt veszített a Red Bull, így Lando Norris visszaért rá. A két pilóta kemény csatába kezdett, aminek a 64. körben ütközés lett a vége, amely után Verstappen ötödikként futott be, míg Norris célba sem ért.

A McLaren britje szerint a regnáló világbajnok kiszámíthatatlanul mozgott a féktávokon, amit a Red Bull-os tagadott. Helmut Marko, az energiaitalosok F1-es sportszakmai tanácsadója úgy érzi, mindkét versenyző túl kemény volt – de a csata elfajulásának ők is elejét vehették volna, ha szólnak Verstappennek arról, hogy ellenfelét vizsgálják a pályaelhagyások miatt (amiért az incidens után meg is büntették Norrist):

f1-verstappen-norris-spielberg-1



„Számos tényezőnek köszönhetően buktuk el a győzelmet” – nyilatkozta a leintést követően Marko a Servus TV-nek. „A második bokszkiállás rosszul sikerült, ennek eredményeként Lando DRS-távolságon belül került, emellett azt feltételeztük, hogy a kemény gumi lesz a jobb választás a meleg körülmények között, de nem ez volt a helyzet.”

„Alacsonyabbak voltak a hőmérsékletek, ami azt jelentette, hogy Landónak friss abroncsai voltak az utolsó etapban, míg nekünk használtak, ami szintén tényező volt. Max ráadásul el is fékezte magát a 4-es kanyarban a kiállása után.”

„De azt mondanám, mindketten szükségtelenül keményen versenyeztek. Talán minket is lehet hibáztatni ezért, hiszen tudtuk, hogy zajlik egy vizsgálat Norris ellen a pályaelhagyások miatt. De nem tudtuk, hogy fogják-e büntetni és hogyan. Szóval utólag talán mondhattuk volna, hogy ’oké, engedd el’. De nézzük a jó oldalát: így is növeltük a bajnoki előnyünket a konstruktőri és versenyzői tabellán egyaránt.”

Marko hozzátette: „Nagyszerű csata volt, mígnem valahogy elfajult. Átcsapott olyanba, hogy ki hol fékez, ki hagyja el többször a pályát ahelyett, hogy egy fair befutóra koncentráltak volna.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: