DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. június 28. péntek
F1

Verstappen és Norris egyetért: „A McLaren a leggyorsabb”

Az F1-es Spanyol Nagydíj győztese úgy érzi, nem támaszkodhatnak mindig arra, hogy mindent jól csinálnak. Ellenfele szerint nekik kellett volna nyerniük.

Ahogy az már az edzések és az időmérő alapján várható volt, Max Verstappen és Lando Norris csatázott a Formula-1-es Spanyol Nagydíj első helyéért. Mindkét pilóta úgy látta a versenyt követően, hogy már a rajtnál eldőlhetett ez a párharc azzal, hogy a holland átlépte a pole-pozíciós britet. Pedig a vb-éllovas szerint vasárnap nem a Red Bullé volt a legjobb tempó:

„Nagyon örülök, mert szerintem az döntötte el a versenyt, hogy a második kör végén átvettem a vezetést. Alapvetően azzal nyertem, hogy Lando előtt voltam az első etapban és amilyen előnyöm volt vele szemben” – magyarázta Verstappen a Sky Sports F1 kamerái előtt.

f1-verstappen-norris-barcelona-rajt



„Az első etapból kezdve védekező versenyt futottam. Elég korán álltunk ki hozzá képest. Határozottan kicsit gyorsabbak voltak ma, és jobban is bántak a gumikkal. Ez egy kicsit aggasztó volt. Nem ezt akarod látni, de csapatként nagyon jól működtünk, mindenből kihoztuk a maximumot.”

Verstappen így nyilatkozott arról, hogy az utóbbi futamokon már nem egyértelműen az RB20-as a legerősebb konstrukció az F1-ben: „Persze izgalmas, de amikor magamra, nem pedig a sportra gondolok, akkor több teljesítményt akarok. Nem mi vagyunk a leggyorsabbak pillanatnyilag, ezért kellett a végéig nyomnom.”

„Magamat hoztam ebbe a pozícióba: azért voltunk kényelmesen elöl, mert az első etapban Lando elé kerültem. Ha a rajtnál nem kerülök elé, akkor szerintem ma másodikak vagyunk. Apró különbségek dönthetik el a verseny kimenetelét. Eddig mindent jól csinálunk, de nem támaszkodhatunk mindig erre. Végső soron a futamgyőzelmekhez neked kell a leggyorsabbnak lenned, és ez hiányzik nálunk az utóbbi néhány futamon.”

 

Norrist frusztrálja a Verstappen elleni vereség

Hiába futott erős hétvégét, a második Norrison érezhető volt a csalódottság – erre utal az is, ahogy arra reagált, hogy újabb dobogós helyezést gyűjtött be és már második a vb-összetettben: „De messzebb vagyok az elsőtől. Nem érdekel a helyezés, csak az elsőhöz képesti távolság. Ez pedig ma nagyobb lett. Frusztrált vagyok, mert nem akárki ellen veszítettem el a versenyt. Max ellen veszítettem el, és ő a bajnokság éllovasa” – fogalmazott Norris, ami alapján a vb-cím lebeg célként a szeme előtt.

f1-verstappen-norris-barcelona-1

De vajon a McLarené volt-e a leggyorsabb autó Barcelonában? „Ma igen, tegnap nem. Ma a miénk volt a leggyorsabb autó, ez tény. A csapat megérdemli ezt. A rajttól a célig mi voltunk a leggyorsabbak. Az előzés, a követés, a piszkos levegő… ebbe került ma a győzelmem. Nem végeztem elég jó munkát, ez ilyen egyszerű.”

Arra a kérdésre, hogy megvan-e a csomagban az, hogy harcolhassanak a világbajnoki elsőségért, Norris így reagált: „Ha minden hétvége így alakul? Ennél több kell. Az kell, hogy Max ne második legyen, vagy olyan jól teljesítsek, mint jelenleg ő. Remek munkát végez, nem hibáztathatom.”

„Megvan, amire szükségünk és szükségem van, ahogy a csapatnak is. Csapatként jó autóval rendelkezünk. De továbbra is javítanunk kell néhány dolgon. Biztos vagyok benne, hogy képesek is vagyunk rá. Ma lehetőségünk volt nyerni. Hogy miénk-e a legjobb csomag? Ma nekünk kellett volna nyerni a futamot, de nem tettük meg. Ezeket a lehetőségeket nem szabad elszalasztanunk.”

Norris megjegyezte: a rajton ment el a győzelmi esélye, és szerinte az volt az őrületes egészben, hogy még csak nem is kapta el rosszul a startot.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: