DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. június 17. hétfő
F1

„Ezt nem tudjuk egy éjszaka megoldani” – Verstappen

Újabb szenvedős péntek a Red Bullnál, de az F1-es címvédő szerint ez most más, mint Imola: a „létező legrosszabb” a helyzet. A Ferrarit ő és Perez is elérhetetlennek érzi.

Akárcsak egy hete Imolában, most a Formula-1-es Monacói Nagydíjon is küszködött a Red Bull a pénteki szabadedzéseken. Max Verstappen már csütörtökön jelezte, hogy a bukkanók miatt eleve nehéz hétvégére számít – a negyedik hellyel és fél másodperces hátránnyal záruló első nap után úgy fogalmazott, hogy a létező legrosszabb a helyzet:

„Nem hiszem, hogy egyáltalán le tudnám írni, mi történik. Nagyon nehéz. Nem olyasmiről van szó, amire nem számítottam. De ez eddig a hétvége lehető legrosszabb kimenetelének felső részét súrolja. Nehéz” – nyilatkozta Verstappen az F1 TV kameráinak, aki azt is elmagyarázta, mivel szenved az RB20-as:

f1-verstappen-redbull-monaco-day1-1



„Sok a hupli, a rázókő és a dőlésváltozás a pályán – számunkra lehetetlen ezeket jól venni. Valahányszor átmegyünk rajtuk, rengeteg köridőt veszítünk, mert az autó nem megy jól rajtuk. Jelenleg ez akadályoz minket abban, hogy gyorsabbak legyünk. Nincs egyértelmű irány vagy megoldás erre a hétvégére, hogy orvosolni tudjuk az ilyesmit.”

Legutóbb Imolában a Red Bull a szombati időmérőre megoldotta a gondjait, aminek szoros pole és győzelem lett az eredménye, Verstappen szerint azonban a mostani problémáikat nem lehet hasonló módon gyorsan orvosolni:

„Imola teljesen más volt, más problémáink voltak, amelyeket meg lehetett oldani beállításokkal. Ezeket viszont nem lehet, mert így lett tervezve és megépítve az autó. Ezeket nem lehet egy éjszaka megváltoztatni. Ebben ragadtunk. Próbálkozni fogunk, de nem számítok csodákra.”

A vb-éllovas holland az esélyekről nem is akart beszélni: „A Ferrari mérföldekkel előttünk jár. Nem is gondolok erre holnap, csak szeretném megoldani a problémákat, hogy vezethetőbbé váljon az autó, aztán meglátjuk, hol leszünk, de nem számítok csodákra.”

f1-verstappen-redbull-monaco-day1-2

Perez: Elérhetetlen a Ferrari

A csapattárs Sergio Perez is hasonlóan összegezte a pénteket: „Kemény lesz. Nehéz megszabadulnunk attól, ami limitál minket, a vezethetőségtől. Meglátjuk, mivel tudunk előállni” – mondta el a mexikói, aki azért azt megjegyezte, hogy a hosszabb etapokon jobbnak tűnt az autó, csak az Monacóban épp kevésbé számít, mint más helyszíneken.

Márpedig egy körön Perez szerint nem is kérdés, ki a szombat favoritja: „A Ferrari jelenleg elérhetetlen. Úgy gondolom, nagyon erősek, és bármikor szükségük volt egy jó körre, szemlátomást nagyon könnyen és gyorsan elérték. Ez nagy előny itt, ha gyorsan és bármikor össze tudod rakni a kört, és nem küszködsz a gumikkal vagy hasonló. Jelenleg rendkívül erősnek tűnnek.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: