DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. június 16. vasárnap
F1

Leclerc-show és pattogó Red Bullok Monacóban

Leclerc az élen, Lewis Hamilton mögötte: a Red Bullok nem tűntek túl magabiztosnak pénteken. Ez történt az F1-es Monacói Nagydíj második szabadedzésén.

Charles Leclerc parádéját hozta az F1-es Monacói Nagydíj második szabadedzése. A Ferrari pilótája ugyanis valósággal megsemmisítette a mezőnyt a gyakorlás nagy részén: az első időszakban, a közepes keverékű gumikon egy másodperc (!) volt az előnye a többiekkel szemben, mintha egy másik univerzumban autózott volna a riválisokhoz képest.

A lágy keveréken már közelebb kerültek hozzá, de az azonos időben futott próbálkozások esetén így is fél másodperccel volt jobb mindenki másnál, majd később némi meglepetésre Lewis Hamilton tudta megközelíteni: a Mercedes britje szintén remek formát mutatott ma, és az első gyakorlás első helye után ezúttal másodikként fejezte be a hatvan percet, alig két tizeddel Leclerc mögött.

f1-leclerc-ferrari-monaco



A Ferrari számára viszont az időeredményen túl bizakodásra adhat okot az autó mozgása is, ami a többiekhez képest kényelmesebbnek és kiegyensúlyozottabbnak tűnt, és bár Carlos Sainz közel hét tizedmásodpercet (!) kapott Leclerc-től, de az biztos, hogy az SF-24 jó alapokról várhatja a holnapi finomhangolást.

Nem mondható el ugyanez a Red Bullról, amely nem igazán találta a tempót, de nem is feltétlenül a köridőkkel volt probléma, sokkal inkább az autó viselkedésével. Max Verstappen és Sergio Perez is extrém pattogásra panaszkodott, az RB20 nagyon nem érzi jól magát a városi pálya aszfaltján, a bukkanókon és a kerékvetőkön, Verstappen fejfájásra, Perez pedig bizonyos kanyarokban a vibráció miatt bekövetkező látáscsökkenésre tett utalásokat. A holland bejött negyediknek, de Miami és Imola után ezúttal is elég mélyről kell összeszedni magukat péntek után...

A Mercedes jól nézett ki, talán idén eddig most voltak a legversenyképesebbek pénteken, a McLaren viszont annyira nem volt észveszejtő: Oscar Piastrinak jelentősebb beállításmódosítást is eszközölt a csapat az edzés közben, és ő nem is futott időmérős szimulációt a lágy keverékű abroncsokon.

Meglepően jónak tűnt az Aston Martin, és Alexander Albon révén a Williams is biztató tempót diktált, úgyhogy egyelőre elég nehéz valós erősorrendet felrajzolni az autók között.

Az viszont biztos, hogy a pilóták feszegették a határokat: szinte mindenki találkozott a fallal, vagy követett el valamilyen hibát, még Leclerc alatt is megindult néha a Ferrari, Verstappen többször is koccant, úgyhogy bár ezúttal nem volt piros zászlós fázis, de az időmérőn ez is döntő faktorrá válhat.

Az F1-es Monacói Nagydíj első szabadedzésének végeredménye:

1. Charles Leclerc Ferrari 1:11,278
2. Lewis Hamilton Mercedes +0,188
3. Fernando Alonso Aston Martin +0,475
4. Max Verstappen Red Bull +0,535
5. Lando Norris McLaren +0,675
6. Carlos Sainz Ferrari +0,684
7. Lance Stroll Aston Martin +0,784
8. Sergio Perez Red Bull +0,821
9. Alexander Albon Williams +0,989
10. George Russell Mercedes +0,982
11. Yuki Tsunoda Visa Cash App RB +1,071
12. Oscar Piastri McLaren +1,088
13. Kevin Magnussen Haas +1,195
14. Esteban Ocon Alpine +1,276
15. Nico Hülkenberg Haas +1,291
16. Daniel Ricciardo Visa Cash App RB +1,299
17. Pierre Gasly Alpine +1,472
18. Logan Sargeant Williams +1,512
19. Valtteri Bottas Stake +1,779
20. Guanyu Zhou Stake +2,495
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: