DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. június 17. hétfő
F1

„A legjobb péntekünk” – feltámadt a Mercedes?

Hamilton és Russell is dicsérte az autót az F1-es Monacói Nagydíj pénteki edzései után – pedig egy-egy problémával mindketten küszködtek…

George Russell fogalmazott úgy csütörtökön, hogy arra számít, hogy a monacói pálya elfedi majd az autójuk gyengeségeit. Nos, a pénteki szabadedzések alapján valóban erősebbnek tűnik a Mercedes a hercegség utcáin: különösen Lewis Hamilton remekelt, aki az első tréningen konkrétan az élen zárt, de késő délután is csak Charles Leclerc tudta megelőzni.

„Határozottan jó napot zártunk. A pályán ez volt a legjobb napunk” – értékelt a hétszeres F1-es világbajnok a pénteki nap végén. „Biztató volt az autó, élveztem vezetni. Lenyűgöző a pálya, elég jó a tapadása. Az egyensúlyt illetően még van néhány kihívás, de eddig erősnek tűnt.”

f1-hamilton-mercedes-monaco-day1



„Ami a meglepetést jelentette, az a tapadás szintje, és ahogy erre az autó reagált. Egyértelműen élvezetesebb volt vezetni, mint korábban itt, különösen az előző két évben. A második edzésen nem tudom, hogy javultunk-e” – mondta Hamilton, aki azért egy potenciális problémára így is rávilágított:

„A hosszú etapokon még dolgoznunk kell este, hogy biztosan eljussunk a futam végéig: javítanunk kell a versenytempón és a szemcsésedésen” – fogalmazott a 39 éves brit, aki az FP2 során már a csapatrádión is jelezte, hogy szemcsésedéssel küzd.

 

Russell vibrációja

Andrew Shovlin, a Mercedes vezető pályamérnöke is kiemelte, hogy a versenytempón még csiszolniuk kell, de egy másik aggasztó jelenség is felütötte a fejét náluk – igaz, csak Russellnél. A féktávokon ugyanis erős vibrációval küzdött a fiatalabb brit:

„Amint ráléptem a fékre, az egész úgy rázkódott, mintha darabokra akarna esni. Nem tudom, mi történt. Próbáltam a legkeményebben fogni a kormányt, akár egy gorilla. De folyamatosan rázkódott” – magyarázta Russell.

f1-russell-mercedes-monaco-day1

„Egy ilyen pályán, ahol fontos az önbizalom ahhoz, hogy támadni tudj a körödön, ez visszavetett kicsit minket. Úgy döntöttünk, az a legjobb, ha félbehagyjuk a hosszú etapunkat és inkább megpróbáljuk kielemezni, mi történik.”

Azért Russell is meglátta a pozitívumokat a Monacói Nagydíj pénteki napjában: „Összességében viszont jól teljesített az autó. Az FP1-en harmadik voltam, aztán Lewis délután második lett. Egyértelműen jól működik – Charles viszont jócskán elöl jár.”

„Tudjuk, mennyire gyorsan változik minden, de ez volt az egyik legjobb péntekünk, nem kétséges. Az autó most érződik a legjobbnak valaha Monacóban, szóval sok a pozitívum. De mindenki gyorsan fejlődik. Láthatjuk, mennyire gyorsak a köridők tavalyhoz képest. Lehet, hogy rekordok fognak dőlni – remélhetőleg általunk” – nyilatkozta a pilóta, hozzátéve, hogy egy top 5-ös eredményt vesz célba a szombati időmérőn.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: