DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 30. csütörtök
F1

Sebtapasz, még több pont – pilóták az újításról

Esteban Ocon szerint csak a tünetet kezelné a tervezett új F1-es pontrendszer, Kevin Magnussen viszont még radikálisabb átalakítást látna jónak.

A Formula-1-es Kínai Nagydíj hétvégéjén látott napvilágot a Motorsport.com jóvoltából, hogy értesüléseik szerint tervben van a pontrendszer átalakítása 2025-re. Nem lenne szó drasztikus átalakítástól, csupán arról, hogy 10 helyett az első 12 helyezett kapna pontot, és annak a kiosztása is csak a hetedik hely után változna.

A részleteket táblázatos formátumban itt mutattuk, arról pedig FormulaPlusz rovatunkban írtunk, hogyan változtatna az új szisztéma az alsóházhoz tartozó öt istálló küzdelmében a jelenlegi idényben. A témáról a Pitwall hétfői adásában is beszélgettünk:

A csapatvezetők egyöntetűen támogatják az újítást, és úgy fest, főleg a mezőny hátsó traktusaiban szereplő versenyzők is pártolják a terveket – a Stake színeiben szereplő Valtteri Bottas például így nyilatkozott, amikor arról kérdezték, támogatja-e a változtatást:

„Ahol jelenleg csapatként tartunk, az alapján igen. Ha viszont az első három-négy csapatnál versenyzel, akkor nekik mindegy. Ez így megy, de nekünk abszolút jó. Úgy gondolom, minél több pontszerző helyezés van, beleértve a sprinteket is, annál igazságosabbak vagyunk mindenkivel. Ez még nagyobb versenyt teremt.”

 

Még radikálisabb újítás kellene vagy ez csak tüneti kezelés?

A Haast erősítő Kevin Magnussen is örül az elképzelésnek, de ő nem állna meg ennyinél: „Szerintem ez jó lenne. Talán az még jobb lenne, ha mindenki pontot szerezne, mert akkor mindig lenne, amiért harcolhatsz. Nem fog változtatni a világbajnokság végeredményén, viszont úgy gondolom, ez izgalmasabbá tenné a hátsó öt csapat küzdelmét.”

„Szóval talán járjon 50 ponton az első helyezettnek, és aztán osszuk szét a többit – talán ez egy jó ötlet. Ez valami, ami érdekessé tenné. Amikor a 16. vagy 14. helyezésért harcolsz, jó lenne, ha akkor is lenne valami, amiért küzdhetsz. Jelenleg ez értelmetlennek tűnik.”

pontrendszer-rajt-4_1Az Alpine-nál versenyző Esteban Ocon, aki egyébként Sanghajban épp 11. volt, azaz az új rendszerben már pontot kapott volna, azonban úgy véli, hogy ez csak tüneti kezelés lenne arra a problémára, hogy túlságosan szétszakadt a mezőny az F1-ben:

„Fogalmazzunk úgy, hogy ez olyan, mintha tennénk egy tapaszt egy nagy vágott sebre. Úgy vélem, ez egy módja annak, hogy segítsünk a jelenlegi helyzeten. Egyértelműen működne, hiszen vasárnap pontot szereztünk volna.”

„De jobban preferálnám, ha inkább az élmezőnyben versenyeznénk, és minden csapat közelebb lenne egymáshoz. Szerintem ki lehet mondani, hogy ez egy apró nyereség ahhoz, amit el akarunk érni: hogy közelebb hozzuk egymáshoz az összes autót.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: