DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 1. szerda
F1

„Így már több értelme van” – Verstappen a megújult sprintről

Továbbra sem a sprinthétvége híve Max Verstappen – főképp Kínában –, de az idei változásokkal rokonszenvez. Eközben Guanyu Zhou a dupla esélyt látja a hazai sprintben.

2024-ben (is) változtattak a Formula-1-es sprinthétvégén, ezentúl a sprintidőmérőt pénteken tartják, a sprintfutam szombat délelőttre kerül, a kvalifikációt pedig a normál hétvégéken megszokott helyén, szombat délután rendezik. Ez a sorrend lehetővé teszi azt is, hogy a parc fermét megnyissák a sprint és a kvalifikáció közti három órában, azaz az eddigiektől eltérően módosítani lehessen a beállításokon. Ezt a változtatást támogatja Max Verstappen.

„Nos, szerintem így már több értelme van. Ha belegondolok, engem az bosszantott leginkább régebben, hogy az első szabadedzés után jött az időmérő, így ha nem találtál bele a beállításokba, akkor úgy kellett folytatnod az egész hétvégét” – nyilatkozta a csütörtöki médianapon Sanghajban Verstappen.

„Ez nagyon tud fájni a hétvégédnek, most viszont legalább kapunk pár lehetőséget, hogy tökéletesítsünk. Ez összességében jobb a versenyzés számára” – folytatta a háromszoros világbajnok.



Verstappen továbbra sem híve a sprinthétvégéknek, különösen annak, hogy a négy év kimaradás után visszatérő, újraaszfaltozott kínai pályán tartsák meg az elsőt (ennek szarkasztikusan hangot is adott), a sajtótájékoztatón azonban úgy érződött, kezd megbarátkozni a ténnyel.

„Igaz, nem voltunk itt jó pár éve… Talán ez kicsit jobban megfűszerezi a hétvégét, nagyobb lesz az ismeretlen tényező, hiszen amikor nem vagyunk olyan felkészültek, történhet ez-az. A nézők számára az mindig érdekesebb…” – mondta Verstappen. „Én jobban örültem volna egy normál hétvégének itt, az lett volna az ideális, de legalább kipróbálhatjuk az új formátumot, ami remélhetőleg jobb lesz, mint volt – én arra számítok, hogy jobb lesz a korábbinál.”

Nincs óriási változás – mondják az ellenfelek

A médianapon másokat is megszólaltattak az átalakult sprintformátummal kapcsolatban. Fernando Alonso és Esteban Ocon válaszából is az olvasható ki, hogy a parc fermé-szabályt nem áttörő újításnak, hanem egy mellékes újdonságnak tartják.

„Nem hiszem, hogy a megközelítés különösebben változni fog a tavalyi sprinthétvégékhez képest” – vélekedett az FIA-sajtótájékoztatón Alonso. „Csupán megvan már a lehetőségünk, hogy a sprintfutam után állíthassunk az autón. Tehát az alapján, amit megtanultunk az időmérőn és a minifutamon, változtathatunk a hétvége folytatására. Ez lesz az egyetlen szabadságunk, bár abban biztos vagyok, hogy élni fogunk vele.”

Hasonlóan fogalmazott az Alpine versenyzője, Ocon is: „Nem igazán fog különbözni más sprinthétvégétől. Annyi, hogy itt egy ideje nem jártunk, ezért az egyetlen szabadedzés kritikus lesz az első sprintkvalifikáció előtt. De szerencsére, ha balul sülnek el a dolgok a hétvége első felében, akkor újdonságként lehet változtatni a beállításon. Az hétvége első fele így kicsit kísérletezőbb lesz, de amúgy nincs óriási változás.”

A leglelkesebb a mezőny hazai versenyzője, Guanyu Zhou: a Stake pilótája dupla esélyként tekint a két időmérőre és futamra.

„Így nyilván két lehetőségünk lesz a hétvégén. Nagyon érdekesnek tűnik a sprinthétvége. Habár nem lesz sok edzéslehetőség, a kimaradt évek után egyetlen szabadedzéssel térünk csak vissza, biztos vagyok benne, hogy van bennünk potenciál, hiszen a futamokon mutatott kvalitásaink rendben voltak mostanában” – mondta csütörtökön a kínai versenyző, aki a sanghaji pontszerzésben bízik a Stake-kel.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: