DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. június 18. kedd
F1

Vasseur még nem tekinti megoldottnak a gumikezelést

A Ferrari F1-es főnöke szerint kétségtelen, hogy hatalmasat léptek előre egyik fő gyengeségükben, de még azért nem dőlne hátra.

Az elmúlt években egyértelműen kirajzolódó tendencia volt a Ferrarinál a Formula-1-ben, hogy az időmérőn egy körön sokszor még a Red Bullt is le tudták győzni, vasárnap viszont versenytempóban és gumikezelésben rendre alulmaradtak velük szemben.

2024-re azonban szemlátomást óriásit lépett előre az egyik fő gyenge pontjának számító területen a Scuderia, amit jól jelez, hogy eddig mindegyik nagydíjon ők végeztek a Red Bullok mögött második erőként – vagy épp elsőként Ausztráliában Max Verstappen kiesése után –, ráadásul vasárnap Suzukában Charles Leclerc volt az egyetlen, aki egy bokszkiállással teljesíteni tudta a futamot.

f1-ferrari-suzukaEmiatt a monacói úgy fogalmazott az F1-es Japán Nagydíjat követően, hogy még soha nem volt ilyen jó a Ferrari gumikezelése, amióta a vörösöknél versenyez. A maranellóiak csapatvezetője, Frederic Vasseur is ezen az állásponton van, ugyanakkor figyelmeztetett is, hogy még nem dőlhetnek hátra:

„Úgy vélem, az idény eleje óta sokkal jobbak vagyunk gumimenedzselés tekintetében. Ahogy gumikopásban is: azt hiszem, Dzsiddában és Melbourne-ben is az utolsó körben futottuk meg a leggyorsabb körünket, és most is egy tized híján ez volt a helyzet talán” – idézi Vasseurt a Motorsport.com szakoldal.

„Úgy gondolom, nagyon szép előrelépést tettünk ezen a téren. Sokat dolgoztunk a gyengeségeinken, és jelentősen fejlődtünk a gumikezelésben, a stratégiában, a csapatmunkában. És igen, nyilván most vannak más gyenge pontjaink, és máshol kell fejlődnünk, ha jobb munkát akarunk végezni.”

f1-vasseur-ferrari-2

„De szerintem ezt a területet most már egész jól irányításunk alatt tartjuk. De ami igaz az egyik nap, az nem igaz a másik nap a gumimenedzselést illetően, szóval nem tekinthetjük befejezettnek ezt az ügyet. Jövő héten Kínában másfajta aszfalt és másfajta időjárási körülmények fogadnak minket, úgyhogy az újabb kihívást fog jelenteni.”

Arra a kérdésre, hogy a hűvösebb körülmények is a Ferrari kezére játszhatnak-e a mostani futamokon, így reagált Vasseur: „Kínában lehetőségünk lesz hűvösebb körülmények között is tesztelni. De nem tudom, mert itt Japánban is a harmadik szabadedzés hűvösebb időben zajlott. Nem tudom, jobb formában vagyunk-e, nem tudhatjuk az üzemanyagszinteket és a motormódokat. A gumikopást kontroll alatt tartottuk szombaton, de ez róluk is elmondható, és a versenynapon is majdnem ugyanez volt a helyzet.”

A Ferrari-vezér hozzátette: a vasárnapi teljesítményükkel teljesen elégedett volt Japánban minden fronton, beleértve a stratégiát is, inkább szombaton kellene javulniuk – ahogy azt egyébként önkritikusan Leclerc saját magával kapcsolatban ugyancsak elismerte.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: