DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
F1

„Fernando senkit nem sodorna veszélybe” – Aston

Közleményben állt ki büntetett versenyzője mellett Mike Krack F1-es csapatfőnök. Az is kiderült, miért nem támadta meg a büntetést az Aston Martin.

Fernando Alonso eredetileg a hatodik helyen futott be a vasárnapi Formula-1-es Ausztrál Nagydíjon, ám utólag húsz másodperces büntetéssel sújtották, így visszacsúszott a nyolcadik pozícióba.

A spanyolt George Russell verseny végi balesete miatt vizsgálták és szankcionálták: a felügyelők a versenyzők meghallgatása és a telemetriai adatok áttanulmányozása után úgy ítélték meg, hogy Alonso kiszámíthatatlanul és „potenciálisan veszélyesen” vezetett, amikor a szokottnál nagyjából 100 méterrel hamarabb fékezett a kanyart megelőzően, majd rövid ideig még gázt is adott, mielőtt újra fékezett volna.

f1-alonso-aston-melbourne-1



A kétszeres F1-es világbajnok a büntetése után több felületen is kifejtette véleményét, miszerint a versenyzésnek mindig is része volt az, hogy feláldozzák a kanyarbemeneti tempót a kigyorsítás oltárán a védekezés okán, és úgy érezte, a stewardok a büntetéssel az autósport művészetébe szóltak bele.

Hasonló álláspontra helyezkedett Mike Krack, az Aston Martin csapatvezetője is, aki az istálló közösségi oldalain közzétett, a rajongóknak címzett közleményben írt a történtekről – valamint arról is, hogy miért nem fellebbezett az ítélet ellen az istálló:

„Először is, az autósportban mindenki megkönnyebbült, hogy George rendben van és saját lábán sétált el a baleset után” – fogalmazott Krack.

„Szeretném, ha tudnátok, hogy teljes mértékben támogatjuk Fernandót. Ő a legtapasztaltabb versenyző a Formula-1-ben. Mindenki másnál több nagydíjon vett részt és több mint 20 év tapasztalattal rendelkezik. Többszörös világbajnok több kategóriában is.”

f1-alonso-aston-melbourne-2_1

„Keserű pirulaként nyeltük le, hogy utólag 20 másodperces büntetést kaptunk úgy, hogy nem is történt kontakt az őt követő autóval, de elfogadjuk a döntést. Minden tőlünk telhetőt megtettünk, de új bizonyíték hiányában nem kérhettünk felülvizsgálati kérelmet” – utalt arra az Aston-főnök, hogy egy ilyen kérelmet csak akkor fogadnak be, ha új, jelentős és releváns bizonyítékot tudnak eléjük tárni.

„Fernando egy fenomenális versenyző, aki mindent bevetett az eszköztárából, hogy George előtt érjen célba – ahogy azt tavaly is láthattuk Brazíliában Sergio ellen. Ez az autósport művészete a legmagasabb szinten. Soha nem sodorna senkit veszélybe” – hangsúlyozta közleménye végén Krack.

Arról, hogy pontosan milyen vonalat lépett át Alonso, és miért nem érezték helytállónak a védekezését az FIA illetékesei, itt írtunk hosszabban, ide kattintva pedig szavazhattok is arról, hogy egyetértetek-e a spanyol büntetésével.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: