DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 16. hétfő
F1

Meglepte a Ferrari-pilótákat a Mercedes tempója

Carlos Sainz szerint bebizonyosodott, hogy nincs értelme sokat belelátni az F1-es tesztekbe. A spanyol és Charles Leclerc is úgy véli: ott vannak, ahova várták magukat.

Csendes nappal indította a 2024-es Formula-1-es szezont a Bahreini Nagydíj csütörtöki edzésnapján a Ferrari, amely Carlos Sainz és Charles Leclerc révén a negyedik és kilencedik helyezéseket kaparintotta meg a kora este rendezett második gyakorláson. Az előrébb végző spanyol szerint nagyjából ott tartanak, ahova várták magukat a múlt heti teszt alapján:

„Trükkösebb edzésnap volt a teszthez képest az alacsonyabb hőmérsékletekkel és a nagyobb széllel, ami nehézzé tette, hogy konzisztensek legyünk a pályán. Természetesen nem ismerhetjük a többiek futástervét, de versenyképesség terén úgy fest, többé-kevésbé ott vagyunk, ahol azt vártuk. Jó csütörtökön vagyunk túl, teljesítettük az egész programot. Most itt az ideje kielemezni az adatokat és felkészülni az időmérőre. Várom már, szorosnak ígérkezik!”

f1-sainz-ferrari-bahrein-day1



A csütörtöki körözés meglepetése természetesen a Mercedes volt, amely elhódította az első két pozíciót az eredménylistán. Sainz szerint ismét bebizonyosodott, hogy az előszezoni teszt nem jelent semmit, s úgy gondolja, a Mercedesszel is számolni kell:

„Ez csak azt mutatja, hogy sosem szabad sokat belelátni a tesztbe, mert az emberek hajlanak arra, hogy ne terítsék ki az összes kártyájukat, és egyértelmű, hogy a Mercedes ott lesz a csatában. A Red Bull pedig sokkal erősebb volt a hosszú etapon, mint a röviden, szóval arra számítok, hogy pénteken és szombaton is erősebbek lesznek.”

 

Nincsenek kellemetlen meglepetések – bár kellemesek sem

A csapattárs Leclerc is beszélt az Ezüst Nyilakról az első nap végén: „A Mercedes erősnek tűnik, ami némi meglepetés. De nem tudjuk, milyen üzemanyagszint mellett futottak, szóval remélhetőleg pénteken mindenre választ kapunk. A mi oldalunkon legalább kellemetlen meglepetések nem értek minket. Mondjuk kellemes meglepetések sem, egyszerűen olyan volt az autó, mint amire számítottunk. Úgyhogy végigmentünk a programunkon.”

f1-leclerc-ferrari-bahrein-day1

„A második szabadedzés kicsit jobban… Igazából elkövettem egy apró hibát a gyorskörömön, és mivel egy kört bírnak ezek a gumik, ezzel annak lőttek is. De ezt leszámítva minden a péntekről szól, igyekszünk arra koncentrálni, hogy tegyünk egy lépést előre.”

Leclerc a visszafogottabb kezdés ellenére biztos benne, hogy a Ferrari harcban lesz a jó eredményekért az F1-es Bahreini Nagydíjon: a monacói szerint csak a Red Bull előnye a kérdés, ugyanakkor az SF-24-essel sokkal jobbak az alapok, mint voltak egy éve.

„Meglepődnék, ha nem ez lenne a helyzet, az biztos” – felelte arra a kérdésre, hogy szerinte ott lesz-e a Scuderia az élbolyban az idénynyitón. „Arra számítok, hogy ott leszünk a többiekkel. Az egyetlen kérdőjel a Red Bull, hogy vajon ők mennyivel vannak a mezőny előtt. De a többieket illetően meglepődnék, ha nem lennénk harcban velük.”

„Elég jól éreztem magam az autóban, és sokkal jobb ez a kezdet, mint a tavalyi, amikor úgy érkeztünk meg az első futamra, hogy sokkal nehezebb volt belőni, mi a megfelelő működési tartomány az autónk számára. Ma nem ez volt a helyzet, tudjuk, hogy a helyes tartományban vagyunk, hogy a legjobban teljesítsünk ezzel az autóval.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: