DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 2. csütörtök
F1

Sajtó: Opciót akar Albonra a Red Bull?

Úgy fest, a Formula.hu korábbi információinak megfelelően tényleg visszatérhet korábbi csapatához a thai-brit pilóta: a friss pletykák elsődleges opcióról szólnak.

Alexander Albon 2022-ben tért vissza a Formula-1-es mezőnybe a Williams színeiben, ahol valósággal újjászületett és igazi vezérpilótává nőtte ki magát: tavaly gyakorlatilag egymaga biztosította be a csapatnak a konstruktőri hetedik helyezést.

A brit-thai pilóta teljesítménye pedig állítólag több alakulat figyelmét is felkeltette, így Albon válhat az egyik kulcsszereplőjévé az őrültnek ígérkező pilótapiacnak. Mint arról a Formula Podcast korábbi, alább meghallgatható adásában az elsők között beszéltünk: az opciók között az is felmerült, hogy akár a Red Bull kötelékeibe is visszatérhet a 27 éves versenyző.

Albon a Red Bull protezsáltjaként érkezett meg 2019-ben az F1-be, majd alig fél szezon után fel is léptették a Toro Rossótól a nagycsapathoz Pierre Gasly helyére. Ám ő sem nyújtott igazán jobb teljesítményt elődjénél, így végül a 2020-as évad végén neki is távoznia kellett – jóllehet, tartalék- és tesztversenyzőként az energiaitalosok kötelékeiben maradt 2021-re a williamses igazolás előtt.

A fiatal pilóta tehát annak ellenére térhet vissza a híresztelések szerint a Red Bullhoz, hogy korábban megégette ott magát Max Verstappen oldalán. A mozgolódás a Formula.hu információi szerint annak is köszönhető, hogy a Red Bull-tulajdonos Dietrich Mateschitz halála óta a másik társalapító fia, a thai Chalerm Yoovidhya és körei jobban belefolynak az istálló életébe.

A Motorsport.com szakportál számolt be most friss értesülésekről, amelyek szerint az ugyan nem igaz, hogy a Red Bull hároméves szerződést kínált Albonnak 2025-től kezdődően, viszont úgy tudják, a bikák valóban első számú opciót szeretnének a pilóta. Ennek értelmében 2026-tól hozhatnák vissza magukhoz a versenyzőt három szezonra.

f1-albon-williams-2024-portre-2



Az egy évvel későbbi kezdő dátum nem véletlen, hiszen a Williams hétfői csapatbemutatóján James Vowles csapatfőnök leszögezte: bár eddig erről nem kommunikáltak, de Albonnak valójában aláírt szerződése van 2025-re. A 2026-tól induló opció a szaklap szerint anyagilag is megérné a pilótának, igaz, némileg korlátozna a lehetőségeit, amennyiben a bikák igényt valóban igényt tartanak majd rá.

 

Mennyire stabil is az a Williams-szerződés?

Mint említettük, Vowles kijelentette, hogy 2025-re is aláírt szerződése van velük Albonnak, maga az érintett azonban már kevésbé fogalmazott konkrétan: „Meglátjuk. Majd az idő eldönti. 2024-re koncentrálok, és az igazi fókusz azon van, hogy fejlődést érhessünk el 2025-re, ezen dolgozom. Reálisan nézve a csapattal akarok lenni. Ha a csapat ott fog tartani, ahol szeretném, akkor ez egy hosszú távú megállapodás lesz.”

A potenciális érdeklődők kapcsán Albon elmondta: „Hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem voltak ennek kapcsán kérdések vagy általános beszélgetések, de igazság szerint ez inkább a menedzsmentem területe, én a vezetésre koncentrálok.”

f1-albon-williams-2024-portre-1

„Most az a helyzet, hogy rendkívül izgatottan várom, hogyan fejlődik az FW46-os: látni akarom, milyen érzést nyújt az autó Bahreinben és az azt követő négy-öt-hat futamon, hogy felmérjem a fejlődést, amelyet reményeink szerint elértünk. Teljes mértékben a Williamsre koncentrálok, itt látom magam. A fejlődés üteme is fontos számomra, úgyhogy majd az idő eldönti.”

„Úgy érzem, nagyon közel járok a csúcsomhoz. Mindig lehet fejlődni, de összességében a tapasztalatommal és ahol most tartok, úgy vélem, megérdemlek egy olyan autót, amellyel dobogókat lehet szerezni és győzelmekért lehet harcolni” – jelentette ki Albon, aki hozzátette: sok istálló érdeklődik az iránt, hogy 2025-nek és 2026-nak azonos párossal vághassanak neki, ezen a fronton biztosítva az állandóságot az új szabályok érkezésekor.

Amikor Vowlest arról kérdezték, hogy akadályt gördítene-e pilótája elé, ha esetleg kapna egy másik ajánlatot 2025-re, így felelt a Williams-főnök: „Ha bármi ilyen döntés születik, az azért történhet, mert tisztában leszek vele, hogy a döntéseim a csapat számára hosszú és nem rövid távon a megfelelők.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: