DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 28. vasárnap
F1

Dupla edzés, sok alvás, forró csoki – így telik egy F1-es hétköznapja

Egy versenyző átlagos, nagydíjhétvégén kívüli napjába nyújtott betekintést Oscar Piastri: étkezésekről, a McLaren-központban végzett munkáról, szabadidőről beszélt.

A Formula-1-es versenyzők mindennapjai kapcsán valószínűleg fegyelmezettségre, rendszeres fizikai és mentális edzésekre, rengeteg szimulátorozásra, egészséges és kiszámított táplálkozásra asszociál az olvasók többsége.

Ebben sok igazság is van – de Oscar Piastritól kiderül, az F1-es pilóták hétköznapjai számos vonatkozásban hasonlítanak az átlagemberekére: néha ők is sokáig fekszenek az ágyban, otthon főzőcskéznek nem feltétlenül a legnagyobb lelkesedéssel, barátnővel, barátokkal mennek a leghétköznapibb programokra, szabadidőben konzolon játszanak. A Formula1.com interjúja alapján a második szezonjára készülő Piastri szavaival mutatjuk be a mezőny egy tagjának tipikus hétköznapját:

Ébresztő 9 órakor

„Attól függ, mi miatt kell felkelnem, de ha abszolút semmi dolgom aznap, akkor 9 környékén. Azon is múlik, melyik időzónából érkeztem. Ha semmi időérzékeny teendőm nincs, ébresztőt sem állítok be, csak alszom, amíg fel nem kelek, ami néha veszélyes. Ha fel kell kelnem, egynél többször nem nyomok szundit.”

Reggeli: Pirítós és forró csoki



„A pályán általában tojást és avokádót reggelizek, meg egy kevés füstölt lazacos pirítóst. Ha otthon vagyok, akkor az igazat megvallva nem lehet ezt rám erőltetni, pirítóst vagy müzlit eszek, néha smoothiet iszom. Valamit, aminek megfelelő a tápértéke és gyorsan meg lehet csinálni. Nem kávézom, nem teázom sem. Ha meleg italt iszom, az forró csoki. Nem szeretem a kávé és a tea ízét sem.”

„Az előbb sonkás-sajtos melegszendvicset csináltam, ami jól sikerült. Ebédre általában csirkét, lazacot vagy másféle halat szoktam. Életemben egyszer sütöttem steaket, amit a Twitter világának is tudtára adtam, eléggé büszke voltam magamra. A probléma az, hogy a futamok között túl sok időm nincs a kísérletezésre, ezért általában maradok az egyszerű recepteknél, amiket az elmúlt években megtanultam. Ez általában csirke vagy lazac zöldséggel és rizzsel. Párszor kísérleteztem, volt, ami sikeres lett, más nem annyira.”

Két edzés egy nap

„Ez is azon múlik, milyen napról beszélünk, de általában edzem egy kicsit délelőtt és egy kicsit délután. Mivel az Egyesült Királyságban élek, ez nagyban múlik az időjáráson is. De igen, általában egy-két órát edzem délelőtt, aztán egy-két órát délután is. A napi teendőimen múlik.”

Kötelezettségek Wokingban

„A McLaren-központba általában délelőtt megyek és egy rövid megbeszélés erejére találkozom a mérnökökkel, amelyen az előző versenyről van szó – általában egy forró csoki társaságában. Ezt szoktuk átbeszélni, azután a soron következő futamról beszélünk, attól függően, mennyi idő van hátra. Aztán délelőtt a szimulátorban vagyok, utána ebédelek, délután is szimulátor, majd irány haza. A marketingosztály is ott tarthat engem, de általában a szimulátor a fő.”

Szabadidő: Alvás, barátnő, videójáték

„Vegyes, az első számú prioritás, hogy utolérjem magam az alvással. Két-három naptól több szabadidőm nincs egyhuzamban. Az edzés mindig szerepet kap valamikor időközben, igyekszem benne maradni a rutinban.”

„Jó látni a barátnőmet, ha van rá lehetőségem, ez is egyfontos dolog. És ott a játék, van otthoni szimulátorom, szeretem a videójátékokat. Barátaim is vannak, néha velük tervezünk valamit. A barátnőmmel sok időt töltök, sétálni megyünk, vacsorázni vagy bármit, ami minőségi időtöltés.”

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Oscar Piastri (@oscarpiastri) által megosztott bejegyzés

„Általában iRacinggel játszom, az a kedvenc versenyes játékom. Call of Dutyval már egy ideje nem játszottam, de az a másik preferenciám. Épp most töltöttem le az új WRC játékot, az is nagyon élvezetes és próbára teszi a reakcióim, gyakorlásnak is jó!”

Takarodó 11-kor

„Ez is a teendőktől függ, de általában 11 környékét mondanám. Ez megint az időzónától függ, van, hogy délután 6-kor már bánom, milyen döntést hoztam hajnali 2 körül! Máskor hajnali 2-ig nem bírok aludni, de egy normál időzónában megpróbálok este 11 körül ágyba kerülni. Így vagy úgy, állandóan a jetlag ellen küzdök…”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: