DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 2. csütörtök
F1

Csak a Wikipédiára? Verstappent érdekelte az 1000 kör

A legjobb stratégiát is feláldozta Max Verstappen az F1-es szezonzárón annak érdekében, hogy elérje az élen töltött 1000 versenykört egy idényen belül.

Bár Toto Wolff a szezon korábbi részében úgy nyilatkozott, hogy szerinte az F1-es rekordok csak arra valók, hogy felkerüljenek a Wikipédiára, amit meg úgysem olvasgat senki, Max Verstappen most elárulta, hogy a szezonzárón annyira érdekelte egy különleges számadat hogy a stratégiáját is ehhez alakította.

verstappen-celebration



Egészen pontosan az egy szezon során élen töltött 1000 körről van szó, melyet a szezonzáró hajrájában ért el, amire versenymérnöke, Gianpiero Lambiase úgy reagált a rádióban, hogy „az A küldetés teljesítve”. Verstappen így idézte fel az álomhatár elérését, és az azért hozott áldozatot:

„A verseny előtt tudtam, hogy ez benne van a pakliban. A stratégiát úgy akartuk megtervezni, hogy ne álljak ki túl korán a bokszba. Megvártuk, hogy a többiek kiálljanak, s persze talán nem minden ponton ez volt a leggyorsabb stratégia, de az élen akartam maradni, hogy gyűjtsem a köröket” – mondta a holland, aki a verseny egy pontján azt javasolta, hogy csapattársát, Sergio Perezt előtte hozzák ki, s azt is elmondta, hogy mérnöke, „GP” is tudott arról, mi a célja:

verstappen-abu-3

„Tisztában volt vele, szóval csak azért szóltam, hogy nehogy túl korán kihívjanak. Az abroncsokat még mindig jónak éreztem, ha nem is fantasztikusnak, szóval igyekeztem kicsit elnyújtani az etapot” – fejtette ki Verstappen, aki arról is beszélt, mi tudta motiválni egy ilyen páratlanul sikeres szezon végén is:

„Győzni nagyszerű dolog, miért is ne akarnék nyerni, amikor lehetőségem van rá? Amikor látom rá az esélyt, mindig megpróbálom a legjobbat kihozni magamból, már csak a csapatért is. Ha ilyen jó autó van alattad, akkor meg akarod próbálni tovább javítani az egyes rekordokat.”

schmitz

A Red Bull csapatfőnöke, Christian Horner Verstappen méltatása mellett viccesen arra is kitért, hogy lassan Hannah Schmitz vezető stratégának is féltenie kell az állását a világbajnoktól: „Szinte nem is volt szükségünk a stratégára, mert úgy tűnt, hogy mindkét autó számára ő találja ki a taktikát. De mint Hannah rámutatott, stratégaként sokkal drágább lenne nála!”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: