DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 28. vasárnap
F1

Az Aston vagy a McLaren lesz a konstruktőri negyedik?

Mindössze 11 pont választja el a konstruktőri bajnokságban a McLarent az Astontól – Oscar Piastri és Lance Stroll elárulta, milyen esélyeket látnak saját alakulatuk felülkerekedésére.

Gyenge hétvégét zárt Las Vegasban a McLaren – míg Lando Norris nagyot bukott, addig Oscar Piastri a tizedik helyen ért célba, így a wokingi alakulat mindössze egy pontot szerzett. Ezzel szemben az Aston Martin tizenkét egységgel lett gazdagabb – ennek köszönhetően 11 pontra közelítette meg a konstruktőri bajnokságban a negyedik helyet elfoglaló McLarent.

A szezon utolsó versenyhétvégéjét megelőző médianapon Piastri így értékelte a Las Vegas-i teljesítményüket: „Véleményem szerint itt versenyképesebbek leszünk. Mivel új pálya volt és egész évben küzdöttünk a légellenállási tartománnyal, tudtuk, hogy nehéz hétvégénk lesz.”  



„A tempónk a futamon jól reprezentálta, mennyi volt bennünk. Néhány elemet nem sikerült jól beállítani, így a tizedik hely összességében nem volt rossz eredmény. Itt azonban versenyképesebbek leszünk, remélem, ismét az élen tudunk csatázni.”

A negyedik hely megtartása

Arról, hogy képesek lesznek-e megtartani a konstruktőri tabellán elfoglalt pozíciójukat, így felelt az ausztrál: „Igen, szerintem biztosan, megvan hozzá a tempónk. Úgy kell hozzáállnunk, ahogyan George is mondta korábban: ha kihozzuk a maximumot a képességeinkből és az autóból, nem lesz probléma” – utalt a Mercedes pilótájának szavaira. „Azonban ehhez maximálisan kell elvégeznünk a munkánkat. Remélhetőleg gyorsak leszünk és tudunk az élen harcolni – így az eredmény magától értetődő lesz.”

Az ellenfél nézőpontja

A wokingiakkal szemben pontokban bőségesebb futamot záró Aston Martin kanadaija, Lance Stroll látja a fejlődést az autón, és bizakodva várja az Abu Dhabi Nagydíjat a pozitív Vegas-i verseny után: „Vegas egy remek futam volt. Az utóbbi versenyeken sok pontot gyűjtöttünk, jónak érződik az autónk.”

„Egyértelműen fejlődött az autónk az elmúlt hónapban, jobban megértettük. Azokat az apró hibákat, melyeket korábban vétettünk, sikerül korrigálni, így ismét jó irányba tartunk. Szoros a csata a McLarennel, valószínűleg gyorsak lesznek.”

„Hiába volt Vegasban gyengébb futamuk, arra számítunk, hogy itt megint versenyképesek lesznek. A szezon második felében remekül teljesítettek, meglátjuk, mit tudunk tenni ellenük – nagyon közel vagyunk egymáshoz, így remélhetőleg erős eredménnyel zárjuk a hétvégét.”

Sikerülhet a McLaren előtt végezni?

„Egyértelműen javult az autónk, azonban vannak még gyengeségei” – ismerte el a kanadai. „Az egyenesekben nem vagyunk túl gyorsak, sem hatékonyak. Vegasban sem a tempónknak köszönhettük az eredményt – számunkra kedvezően alakultak a dolgok és jó volt a stratégiánk. Brazíliában azonban a nyers tempónk kifejezetten erős volt.”

„Sok ideje most vagyunk a legerősebbek, remélem, ez a futamon is megmutatkozik” – nyilatkozta Stroll. Annak ellenére, hogy az Aston csapatfőnöke, Mike Krack leszögezte: nem a wokingiakra fognak koncentrálni, a kanadai fel lesz készülve minden eshetőségre, és le fog csapni a kínálkozó lehetőségekre:

„Ha képesek lesznek ismét akár a győzelemért is harcban lenni, nem hiszem, hogy előttük tudunk végezni. De talán történik valami, és jó helyzetbe kerülünk. Végül is, ez az utolsó futam az évben – bármi megtörténhet.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: