DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 28. vasárnap
F1

Alonso: Ez nehezebb volt, mint 2005 Imola

Sokan a Michael Schumacher elleni legendás F1-es győzelméhez hasonlították a spanyol interlagosi védekezését – ám volt egy fontos különbség 18 éve…

Alighanem Fernando Alonso és Sergio küzdelméről marad igazán emlékezetes a vasárnapi Formula-1-es Sao Pauló-i Nagydíj. Az Aston Martin versenyzője az utolsó etapban körökön keresztül maga mögött tudta tartani a gyorsabb Red Bullban ülő mexikóit, majd amikor az utolsó előtti kör elején mégis megelőzte Perez, a spanyolnak volt válasza, s az utolsó körben a 4-es kanyar előtt visszavette tőle a harmadik pozíciót.

Sokakban felsejlett egy 18 évvel ezelőtti verseny, amikor a 2005-ös San Marinó-i Nagydíjon Alonso a szintén elképesztő tempóban rohamozó ferraris hétszeres világbajnokot, Michael Schumachert tartotta maga mögött az utolsó 13 körben és aratott emlékezetes győzelmet.

f1-alonso-schumacher-2005



Amikor a brazíliai futamot követő sajtótájékoztatón felvetették neki a hasonlóságot, Alonso rámutatott egy fontos és nyilvánvaló különbségre, amely miatt a mostani Perez elleni csatát nehezebbnek érezte, mint a Schumacher ellenit:

„Könnyebb volt 2005-ben, mert akkor még nem volt DRS. Most a DRS-sel kicsit másképp fest a dolog, és némileg másképp is kell játszanod. Emellett a gumikezelés is nagyon más volt akkoriban, amikor talán végig nyomhattad az abroncsokkal.”

 

Alonsónak is jól jött a DRS

A 2011-ben bevezetett állítható hátsó szárny persze Alonsónak is kapóra jött, hiszen annak köszönhetően tudta az utolsó körben visszatámadni Perezt, hogy másodpercen belül maradt hozzá képest, így ő is nyithatta az eszközt.

f1-alonso-perez-aston

„Igen, ez igaz. 2005-ben ha elveszítetted a pozíciót, akkor valószínűleg ’viszlát!’ volt, nem tudtál visszazárkózni, itt viszont kaptam egy újabb esélyt. Azért vezették be, hogy egy kicsit jobb show-t produkáljak, és szerintem ez a mostani jó példája ennek, mert két körrel a vége előtt megelőztek, de volt még egy lehetőséged, különösen itt Brazíliában.”

„Szombaton is láthattuk, hogy ha történik egy előzés az 1-es kanyarban, akkor van rá esély – méghozzá komoly esély –, hogy a pilóta visszaszerezheti a pozíciót a 4-es felé. Úgyhogy ezért látunk mindig jó versenyzést az interlagosi futamokon” – fogalmazott Alonso, aki külön is dicsérte a brazíliai pályát:

„Látványos hétvége volt, ahogy itt Brazíliában mindig. Olykor az időjárás produkálja a remek show-t, de úgy vélem, ezen a hétvégén eső nélkül is hihetetlen versenyeket láttunk. Úgyhogy van valami ebben a pályában, ami rendre tökéletes lehetőséget ad a Formula-1-nek, hogy ragyogjon.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: