DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 6. hétfő
F1

„Elveszi a varázst” – Verstappen a sprintről

Továbbra sincs jó véleménnyel a sprintről a háromszoros F1-es világbajnok, aki szerint így előre tudni, mi történik vasárnap. Hamilton nem ért egyet.

Max Verstappen nyerte a Formula-1-es USA Nagydíj sprintversenyét, idén ez volt a harmadik diadala szombaton. Két hete Katarban „csak” második lett a harmadtávú futamon, de akkor biztosította be az újabb vb-elsőségét. A sikerek ellenére azonban Verstappen hosszú ideje kritikusa a sprintformátumnak, s ezen az álláspontján az austini elsősége sem változtatott:

„Imádom. Fantasztikus” – reflektált szarkasztikusan a Formula.hu jelenlétében a sprint utáni sajtótájékoztatón a Red Bull-os. „Ha az őszinte véleményemre vagytok kíváncsiak a sprinthétvégékről: nem igazán jövök izgalomba tőlük. Úgy érzem, miután vége az időmérőnek, kicsit elveszettek vagyunk. Szerintem egyetlen időmérő kellene a hétvégén, amikor tényleg mindent felteszel egy lapra, ami nagyszerű érzés. Ma délelőtt is, első helyen végeztünk, de… Ez egy szombat, és nem is osztanak annyi pontot a futamon.”

f1-verstappen-sprint-austin-redbull



„És mindemellett most, hogy teljesítettük ezt a versenyt, mindenki tudja többé-kevésbé, mi fog történni vasárnap az autók tempóját illetően” – mutatott rá Verstappen. „Úgyhogy ez kissé elveszi az izgalmakat. Ha nem lett volna ma sprint, csak a tegnapi időmérő, nem igazán tudnánk a futam előtt, mi fog történni. Úgyhogy mindenki izgatottan kapcsolná be a tv-t, mert nem tudhatjuk. És nem is tudtuk, de most már némileg igen.”

Ezen a ponton a másodikként célba érő és mellette ülő Lewis Hamilton megjegyezte, hogy úgy hangzik, mintha Verstappen unatkozna, mire a holland így reagált:

„Nem unatkozom, de ha rajongó lennék, csalódott lennék, mert többé-kevésbé látjuk már a képet és semmi őrült dolog nem fog történni. Tudjuk, mi fog történni másnap. Szóval úgy érzem, ez elveszi annak a varázsát, hogy felkelsz vasárnap reggel vagy délután, és bekapcsolod a tv-t, és csak az időmérőt rendezték előtte, így nem lehetsz biztos benne, melyik autó a leggyorsabb. A szezonok többségében így volt, és úgy érzem, ez a varázs elveszik.”

f1-verstappen-hamilton-leclerc

Hamilton nagyon is élvezi az F1-es sprinthétvégéket

Verstappennel ellentétben Hamilton ugyanakkor kedveli a rendhagyó lebonyolítást: „Számunkra, vagy számomra ez jó móka. Tetszik az extra lehetőség arra, hogy kimenjünk és mindent és még annál is többet is kipréseljünk a csomagunkból. Lehetne jobb? Biztosan. Szerintem ez izgalmas az embereknek, szóval én személy szerint kedvelem a sprinthétvégéket. Különösen a pénteket, amikor egyetlen edzés után megyünk egyből a kvalifikációra.”

Abban a texasi sprinten harmadik Charles Leclerc is egyetértett, hogy az egyetlen szabadedzés az időmérő előtt jó, de van néhány aspektusa a formátumnak, amin lehetne még csiszolni: „Szerintem van néhány dolog, ami jó, és van néhány, ami kevésbé. Amit én is élvezek, hogy pénteken egyetlen edzés után máris jön az időmérő, ezt szeretem versenyzőként, hogy az FP1 után máris következik az igazi edzés. Egy normál hétvégén három szabadedzés is van, rengeteg kört teszünk meg, mire eljutunk a kvalifikációig, talán kissé túl sokat is.”

„De aztán vannak más dolgok, amiket megnézhetnénk. Úgy gondolom, Katarban nagyon izgalmas volt a sprint, mert két gumikeverék volt, ami nagyon eltért egymástól: az egyik remekül működött az első hat-hét körben, de aztán nagyon elkopott, míg a másik jól muzsikált a futam vége felé. Ez igazán izgalmassá tette a sprintet. Máskülönben viszont olyan futamokat kapunk, mint a mai, ahol sajnos Carlost leszámítva mindenki a közepes gumit rakja fel.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: