DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 6. hétfő
F1

Verstappen nyerte a sprintet Hamilton előtt Austinban

Rajt-cél győzelmet aratott az austini sprinten Max Verstappen, Hamilton és Leclerc ért még oda a dobogóra, Norris és Perez pedig a top ötbe.

Max Verstappen nyerte az USA Nagydíj sprintfutamát, miután a rajtnál megőrizte a vezetést, és az első egy-két kör nehezebb időszaka után senkitől sem zavartatva beautózott az első helyen. Lewis Hamilton a rajtnál megelőzte Charles Leclerc-t, néhány körig DRS-sel követte Verstappent, de aztán leszakadt a világbajnoktól, és be kellett érnie egy biztos második hellyel – míg Leclerc szintén akadálytalanul hozta be a Ferrarit a dobogó alsó fokára.

F8_vje1XgAAVPaL



Lando Norris negyedikként, Sergio Perez ötödikként zárt, Carlos Sainz a lágy gumikon rajtolva a hatodik helyért járó pontokat kapta meg, miután George Russellt megbüntették, akit emiatt még Pierre Gasly is megelőzött a végeredmény tekintetében.

Az Aston Martinok nem tudtak felzárkózni, Lance Stroll lett a futam egyetlen kiesője műszaki hiba miatt.

 

Így zajlott az F1-es sprint Austinban

19 kört kellett teljesítenie a mezőnynek a szombati sprintfutamon, és egy pilóta választotta a lágy keverékű gumit, Carlos Sainz a hatodik helyről – a többiek mind a közepeseken próbálták végigcsinálni a versenyt. A rajtnál be is vált a spanyol terve, ugyanis az első körben mindkét McLarent átlépve feljött a negyedik helyre, a helyezkedések közben viszont Charles Leclerc elvesztette a második pozíciót: Lewis Hamilton reagált jól az első kanyarban, így be tudott szúrni a Ferrari elé, és megindult a vezetést megőrző Max Verstappen után.

Ezt pedig egész jól meg is csinálta a Mercedesszel: DRS-távolságon belül maradt a Red Bullhoz képest, így amikor a harmadik körben már nyithatta is a szárnyát, akkor képes volt meghajtani a pénzéért a világbajnokot, miközben a Ferrarikat azonnal leszakította magáról. Verstappen aztán nagyjából a verseny harmadánál tudott emelni a tempón és kicsit lerázni Hamiltont, miközben Sainz gumijai elfogytak, és féltávnál már eldőlt az első három helyezett sorsa: Verstappen magabiztosan vezetett, Hamilton ugyanilyen fölénnyel előzte meg Leclerc-t, aki mögül eltűnt a komplett mezőny.

Sainzot előbb Norris, aztán Perez is átlépte, akiknek szintén a negyedik-ötödik hely jelentette a végállomást, a mexikói nem tudta megtámadni a McLarent, előrébb pedig már nem nézhettek, olyan messze volt Leclerc. Az volt a kérdés, hogy a spanyol tud-e védekezni Georg Russell ellen, de mivel a brit a pályán kívül előzte meg Oscar Piastrit és kapott érte öt másodperc büntetést, ezért a végeredményt tekintve ez nem annyira számított, sőt még Pierre Gasly is ki tudta ezt használni, így a Mercedes csak nyolcadik lett.

 

A sprintfutam végeredménye az F1-es USA Nagydíjon:

1. Max Verstappen Red Bull 19 kör
2. Lewis Hamilton Mercedes +9,465
3. Charles Leclerc Ferrari +17,987
4. Lando Norris McLaren +18,863
5. Sergio Perez Red Bull +22,928
6. Carlos Sainz Ferrari +28,307
7. Pierre Gasly Alpine +32,403
8. George Russell Mercedes +34,250
9. Alexander Albon Williams +34,567
10. Oscar Piastri McLaren +42,403
11. Esteban Ocon Alpine +44,986
12. Daniel Ricciardo AlphaTauri +45,509
13. Fernando Alonso Aston Martin +49,086
14. Yuki Tsunoda AlphaTauri +49,733
15. Nico Hülkenberg Haas +56,560
16. Valtteri Bottas Alfa Romeo +64,401
17. Guanyu Zhou Alfa Romeo +67,972
18. Kevin Magnussen Haas +71,122
19. Logan Sargeant Williams +71,449
kiesett  Lance Stroll Aston Martin 17. kör
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: