DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. június 21. péntek
F1

Verstappen győzött a McLarenek előtt Katarban

Hiába a három kerékcsere, ez sem állította meg a már F1-es világbajnok hollandot, míg Piastri és Norris révén ismét kettős dobogót ünnepeltek a wokingiak.

Már a Formula-1-es Katari Nagydíj rajtja előtt zajlottak az események, hiszen a Pirelli által a pénteki edzések után tapasztalt gumigondok miatt 18 körben maximalizálták az egy szett által teljesíthető etapokat. A rajtrács pedig nem volt teljes, mivel Carlos Sainz az üzemanyagrendszer hibája miatt rajthoz sem tudott állni, míg Sergio Perez a parc fermé-szabályok megsértése miatt csak a bokszból vághatott neki az 57 körös távnak.

A startnál máris megtörtént a baj: a harmadik helyről lágy gumin induló Lewis Hamilton kívülről támadta az 1-es kanyarban Max Verstappent és George Russellt, ennek azonban a két Mercedes ütközése lett a vége. Hamilton egyből kiesett, Russell viszont egy bokszlátogatás után folytatni tudta – miközben azonnal érkezett a biztonsági autó, amely mögött Verstappen, Oscar Piastri, Fernando Alonso, Charles Leclerc, Esteban Ocon, Lando Norris sorrendben haladt az élboly.

f1-katar-start-crash-1



Az újraindítást követően Verstappen apránként elkezdte feltornázni az előnyét Piastrival szemben, míg mögöttük Alonso egy bukótér-látogatás ellenére is tartotta a harmadik helyet. A show-t Russell visszazárkózása szolgáltatta: Perezt például egy szép külső íves manőverrel utasította maga mögé, nem sokkal később pedig már a pontszerzők között autózott.

A kerékcserék első köre már a tizedik kör után megkezdődött, és mivel még nem szakadt szét túlságosan a mezőny, ideiglenesen alaposan felborult a sorrend. Verstappen így is maradt simán az élen – bár egy körig Alexander Albon is vezetett a Williamsszel –, és mögötte is Piastri jött, Alonsónak viszont a pályán kellett visszaelőznie Leclerc-t, akit később már Norris is elkapott. Igaz, utóbbi páros elé beférkőzött ideiglenesen Valtteri Bottas és Lance Stroll, akik a verseny eleji biztonsági autós fázis alatt cseréltek kereket.

f1-verstappen-redbull-katar

A második bokszkiállások után az élmezőnyben a legfontosabb változás az volt, hogy Norris egy roppant gyors cserével átugrotta Alonsót, így feljött a harmadik helyre, azaz immár mindkét McLaren dobogós pozícióban haladt. Alonso aztán később nagyot hibázott, kiszánkázott a sóderágyba, így még a nagy tempóban visszazárkózó Russell, valamint Leclerc is megelőzte az Aston Martin spanyolját. Közben Pereznek egy öt másodperces büntetést is le kellett töltenie a bokszban többszörös pályaelhagyás miatt – majd utána kapott egy újabbat belőle.

Az utolsó kerékcserék sem hoztak drámát annak ellenére, hogy Verstappennek nehezen jött le a bal első gumija: a holland nem nagy előnnyel, de magabiztosan húzta be idei 14. győzelmét. A McLarenek között a csapat kérésének is köszönhetően nem alakult ki házi csata, így Piastri bejött a második, Norris pedig a harmadik helyen – újabb kettős dobogó a wokingiaknak.

Russell a rajtkalamajka után nagyot mentve a negyedik, Leclerc egyedüli ferrarisként az ötödik, majd jött Alonso, míg a pontszerzők sorát Esteban Ocon, Valtteri Bottas, Guanyu Zhou és a végén újabb büntetést begyűjtő tette teljessé, azaz a két Alfa Romeo egyaránt a tízben zárt. A futam krónikájához tartozik még, hogy Logan Sargeant a 40. körben rosszullét miatt önként kiállt a versenyből. Folytatás két hét múlva Austinban, az F1-es USA Nagydíjjal.

A futam végeredménye:

1. Max Verstappen Red Bull/Honda RBPT  
2. Oscar Piastri McLaren/Mercedes 4.833
3. Lando Norris McLaren/Mercedes 5.969
4. George Russell Mercedes 34.119
5. Charles Leclerc Ferrari 38.976
6. Fernando Alonso Aston Martin/Mercedes 49.032
7. Esteban Ocon Alpine/Renault 1'02.390
8. Valtteri Bottas Alfa Romeo/Ferrari 1'06.563
9. Zhou Guanyu Alfa Romeo/Ferrari 1'16.127
10. Sergio Pérez Red Bull/Honda RBPT 1'20.181
11. Lance Stroll Aston Martin/Mercedes 1'21.652
12. Pierre Gasly Alpine/Renault 1'22.300
13. Alexander Albon Williams/Mercedes 1'31.014
14. Kevin Magnussen Haas/Ferrari 1 kör
15. Yuki Tsunoda AlphaTauri/Honda RBPT 1 kör
16. Nico Hülkenberg Haas/Ferrari 1 kör
17. Liam Lawson AlphaTauri/Honda RBPT 1 kör
  Logan Sargeant Williams/Mercedes Kiesett
  Lewis Hamilton Mercedes Kiesett
  Carlos Sainz Jr. Ferrari Nem indult el
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: