DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 10. péntek
F1

Stella: A futamon sokkal nehezebb dolgunk lesz

A McLaren csapatfőnöke szerint a vasárnapi futamon jelentősen nehezebb lesz az előrejutás a pilótáinak, mint a sprintversenyen.

Első győzelmét szerezte a csúcskategóriában az újonc Oscar Piastri – habár „csak” a szombati sprintfutamon bizonyult a leggyorsabbnak, az eredmény a McLaren hatalmas fejlődését szemlélteti. A csapattárs, Lando Norris a harmadik helyre tudott visszazárkózni az elrontott rajt után, így Andrea Stella, a wokingiak csapatfőnöke elégedetten nyilatkozott a leintést követően:

„Oscar győzelme a McLaren győzelme is, amely mostantól a történelmünk részét képezi. Jelentős pillanat volt Oscar első pódiuma, rögtön utána pedig egy első helyezést szerzett. Ez nagyszerű, és az is fontos a csapatnak, hogy láttuk: versenyképesek vagyunk.”



„Elsők lettünk a sprintszétlövésen, és összességében úgy gondolom, hogy Lando és Oscar is erős volt a mai napon. Talán Verstappen nem nyomta százszázalékosan, ezt nem tudjuk, de az autónk teljesítménye bizalomra ad okot” – fogalmazott Stella.

Egy újonc elképesztő teljesítménye

Korábban is láthattunk kiemelkedő eredményeket Piastritól, és a mai teljesítménye után csapatfőnöke sem győzte dicsérni az ausztrál fiatalt: „Nagyon könnyű Oscart megnyugtatni. Elképesztő képessége van ahhoz, hogy mindig a lehető legproduktívabb állapotban tudja tartani magát sportolóként és pilótaként.”

„Amikor előkészültünk a sprintfutamra, tudtuk, hogy a körülöttünk lágy keverékekről rajtolók megnehezíthetik a dolgunkat a verseny elején, azonban számítottunk rá, hogy a végén küzdelmes lesz nekik. Sőt, még a közepes keverékek élettartamát is nehezen hittük elégnek – már néhány kör után szemcsésedést jeleztek a pilótáink, ezért aggódtunk a gumikopás miatt. Azonban úgy gondoltuk, ha kimaradunk a zűrökből, meg tudjuk nyerni a futamot.”

Mire számítanak vasárnap?

A pénteki kvalifikáció az eltörölt köridőktől volt hangos – Norristól és Piastritól is elvették pályaelhagyás miatt a megfutott időket, így a brit pilóta a tizedik, míg a szombati győztes a hatodik helyről vághat neki a Katari Nagydíjnak. Habár ma erős versenytempót láthattunk a McLarenektől, Stella kevésbé bizakodó a vasárnapi futammal kapcsolatban:

„Ma rengeteg előzést láttunk, azonban ez az eltérő gumikeverékeknek volt köszönhető. Nem hiszem, hogy holnap is ez lesz a helyzet, így a hatodik és a tizedik helyről indulva keményen kell dolgoznunk. Realisztikusan nézve nem gondolnám, hogy olyan jelentős eredményt fogunk elérni, mint a mai.”

„Erős pontszerzés a célunk holnap, szeretnénk előrébb jutni. Azonban, ha az előttünk levők is közepes, vagy ugyanolyan keverékeken lesznek, mint mi, sokkal hosszabb időre is beszorulhatunk mögéjük. De reméljük, hogy sok pontot tudunk bezsebelni.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: