DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
F1

Még mindig nem teljesen érti a Red Bull, mi történt Szingapúrban

Sergio Perez szerint valószínűleg rossz beállításokkal vágtak neki az előző F1-es hétvégének, de úgy véli, Suzukában újra erős lehet a világbajnok csapat.

Nem elég, hogy a múlt hétvégi Formula-1-es Szingapúri Nagydíjon 15 verseny után megszakadt a Red Bull győzelmi szériája, az energiaitalosok ráadásul váratlanul gyengén muzsikáltak az utcai helyszínen: Max Verstappen és Sergio Perez az időmérőn a Q3-ba sem jutott be, a futamon pedig csupán egy ötödik és nyolcadik helyet zsebeltek be.

Az elmúlt napokban sok találgatás látott napvilágot arról, minek volt köszönhető a Red Bull visszaesése és van-e ennek köze a Szingapúrban életbe lépett új technikai direktívának a hajlékony szárnyelemeket illetően. Perez az F1-es Japán Nagydíj csütörtöki médianapján beszélt arról, hogy még ők maguk sem teljesen tárták fel az okokat – viszont arra számítanak, hogy Suzukában újra az élen lesznek:

f1-perez-redbull-szingapur-2_1



„Egyértelműen ez a cél” – mondta ez utóbbi kapcsán a mexikói a Formula.hu virtuális jelenlétében. „Még mindig nem teljesen értjük, mi sikerült annyi rosszul Szingapúrban. Van néhány elképzelésünk, de nyilvánvaló, hogy ez egy teljesen más pálya, szóval nincs rá ok, miért ne lennénk erősek Suzukában. A jobb pályáink közé kellene tartoznia.”

Pereznek azért van elképzelése arról, hol mehetett félre a bikák számára a szingapúri forduló: „Nyilván van néhány ötletünk arról, hogyan készültünk fel a hétvégére, hogy hol alakulhattak rosszul a dolgok. Természetesen ezt magunk között fogjuk tartani, de vannak eléggé arra utaló jelek, hogy rossz beállításokkal vágtunk neki a hétvégének.”

Amikor arról kérdezték, erősebb volt-e az RB19-es a futamon, mint az edzéseken, így felelt a pilóta: „Amikor a forgalomban autózol, Szingapúrban ezt mindig nehéz megmondani. Ráadásul a gumit is igyekeztünk a legtovább életben tartani, hiszen eltérő stratégián voltunk mindenki máshoz képest. De az autó egyensúlya kapcsán úgy éreztük, versenyképesebbek voltunk a futamon, mint az időmérő, de még így sem voltunk annyira versenyképesek.”

f1-perez-redbull-szingapur-1_1

Visszavágás és konstruktőri vb-cím a Honda hazájában?

Perez azt is elmondta, hogy a szimulátorban egyértelműen úgy érződött, hogy Suzukában újra erős lesz a Red Bull: „Jónak érződött, Szingapúrban pedig már ott is rossznak tűnt, szóval remélhetőleg összhangban lesz ezzel. Jó pályának kell lennie számunkra” – fogalmazott az összetettben második versenyző.

A Red Bullnak egyébként esélye van arra, hogy már a Japán Nagydíjon bebiztosítsa a konstruktőri világbajnoki címet, Perez szerint pedig igazán különleges lenne, ha ez valóban az őket mindig segítő és remek munkát végző Honda hazai pályáján jönne össze. Arról, hogy milyen forgatókönyvek esetén ünnepelhetne a csapat, itt írtunk bővebben.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: