DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. július 27. szombat
F1

Verstappent favorizálták? Horner reagált

A Red Bull F1-es csapatfőnöke elmagyarázta, miért a világbajnokot hívták előbb slick gumiért. Úgy érzi, Perez megérdemelte volna a dobogót.

Rögtön az első körben megérkezett az eső az F1-es Holland Nagydíjon, amire azonban a közvetlen élboly, köztük a vezető Max Verstappen nem reagált egyből. Ellentétben Sergio Perezzel és még néhány másik pilótával, akik ezzel a második kör után az élre keveredtek. Christian Horner Red Bull-csapatfőnök szerint a mexikói remek döntést hozott:

„Trükkös volt, mert ha te vagy az éllovas, nagyon nehéz meghozni ezt a döntést” – magyarázta egyúttal Verstappen pályán maradását. „Checo húzta meg a ravaszt, remek döntést hozott azzal, hogy bejött, a csapat is szupergyorsan reagált. Utána egyből behívtuk Maxot is, míg az meglepett minket, hogy mások kint maradtak. Aztán persze Max elkezdett nagyon gyorsan keresztülvágni a mezőnyön, Checo is kiépített egy szép előnyt az élen és arra fókuszált, hogy legyen egy kiállásnyi fórja a mögötte haladókkal szemben. Úgyhogy kritikus volt az első szakaszban, hogy jó döntéseket hozzunk.”

f1-verstappen-redbull-holland



Ahogy viszont száradt a pálya és Verstappen elképesztő tempóban, körönként két másodpercnél is többet adva közelített Perezre, a slickekre való visszaváltásnál a Red Bull az akkor második hollandot hívta előbb a bokszba, így a címvédő átugrotta az egykörrel később cserélő társát és újra az élre állt. Felmerülhetett, hogy a bikák ezzel akarták helyzetbe hozni Verstappent, Horner szerint azonban másról volt szó:

„Volt pár ok amögött, hogy így döntöttünk. Az egyik az volt, hogy Alonso is slickre váltott, és azt hiszem, Gasly is mögötte, és az alávágás hatékonysága miatt azt kockáztattuk volna, hogy ha Checót hívjuk előbb, Maxot pedig utána, hogy első és negyedik helyre jövünk vissza. Checo számára az jelentette a kockázatot, hogy Max talán három kör alatt hét másodpercet hozott rajta. A kivezetőköre is annyira extrém volt, hogy kicsit még meg is lepett minket, hogy átugrotta Checót. Úgyhogy nagyon sok minden történt a változó körülmények között.”

 

Horner: Perez dobogót érdemelt; Marko: Csak szerencsés volt

Pereznek végül a pódiuma is elúszott azzal, hogy a piros zászlós megszakítás előtt gyorsan hajtott a bokszutcában, s ezért öt másodperces büntetést kapott. Horner úgy érzi, pilótája megérdemelte volna a dobogót:

f1-perez-redbull-zandvoort

„Szörnyen balszerencsés volt ma, mert akkor kapott bokszutcai sebességtúllépésért büntetést, amikor bejött a pitbe a piros zászló előtt, és ráadásul a falat is eltalálta, ezért kellett szerelni az autóját. Valószínűleg inkább már szörfözött akkor, mintsem gyorsan hajtott, szóval ez nagyon erős volt és nagyon megérdemelte volna ma a dobogót.”

Hornernél sokkal kritikusabban értékelte Perez mai produkcióját a Red Bull F1-es tanácsadója, Helmut Marko: „Szerencsés volt a bokszkiállás, amelynek köszönhetően vezetett. Aztán amikor bejött a bokszba, elég keményen nekiment a falnak. És még kapott öt másodpercet is. Az extrém esőgumikon túl későn fékezett, és ott mázlija volt a sérüléssel az első szárnyán, a piros zászló nélkül be sem fejezte volna a futamot.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: