DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 25. szombat
F1

A pilótapáros a kulcsa a McLaren fejlődésének?

Andrea Stella elárulta: Lando Norris és Oscar Piastri egymással összhangban levő visszajelzései nagyban hozzájárultak a helyes fejlesztési irányok megtalálásában.

A McLaren hatalmas fejlődése nem csak az alakulat fejlesztési részlegének rekonstrukciójának és az új padlólemeznek köszönhető: Andrea Stella szerint Oscar Piastri és Lando Norris közel azonos visszajelzései is kulcsfontosságúak. Emellett arról is beszélt a csapatfőnök, hogy a még mindig csak 23 éves, de már az ötödik szezonját teljesítő Norris egyfajta vezetőjévé válhat a wokingi alakulatnak:



„Lando egyértelműen egy vezetői pozíció felé tart. Nem vezérpilótaként, hanem egy olyan versenyzőként, aki próbálja segíteni is a csapatot és nem csak kézbe kapni a dolgokat” – fogalmazott a csapatfőnök. A szintén remek formát mutató Piastriról sem feledkezett meg: „Ha emellett még egy olyan gyors pilótája is van az embernek, mint Oscar, sokkal jobban ki tudjuk hozni az autó potenciálját: néhány kanyarban, akár már az első szabadedzéseken is versenyképes, ha nem gyorsabb is egy kicsit.”

Egységes visszajelzések

A rajtrácson a legfiatalabb pilótapáros Stella szerint egy remek fúziót alkot – egymással összehangban levő visszajelzéseik nagyban segítik az MCL60-as fejlesztését: „Lando elmondhatja, hogy szerinte egyes kanyarokban mit kellene másképp csinálni, és ez fordítva is működik: Oscar is ugyan úgy megoszthatja a tapasztalatait Landóval. Ami azonban idén nagyon figyelemre méltó, hogy mennyire egységes visszajelzéseket kapunk a két pilótától.”

„Ez nem csak egyes megbeszéléseken tapasztalható, hanem például egy szabadedzés első etapja után: ugyan azokat a szavakat használják, néha úgy tűnik, mintha a visszajelzések előtt egymás közt megbeszélték volna, mit fognak mondani” – nyilatkozta a McLaren csapatfőnöke. „Ez természetesen nagyon hasznos a mérnököknek, hiszen azt jelenti, hogy egyértelmű, mit kell máshogyan csinálnunk. Határozott irányt ad a fejlesztéseinknek.”

A korábbi hibák elkerülése

A McLaren afelé is tett lépéseket, hogy Piastrival ne történhessen meg az, ami Ricciardóval: Stella elmondása szerint tanultak a hibáikból, és az újoncnak egy megfelelőbb környezetet biztosítanak.

„A garázs azon oldalán is igyekeznek a legjobb tudásuk alapján dolgozni, az elmúlt évek tapasztalatainak felhasználásával. Mérnöki szempontból kiemelt fontosságú, hogy mindig annyit tanuljunk, amennyit csak lehetséges. Mivel különböző pilótákkal is dolgoztunk, voltak jó és rossz napjaink is. Ami fontos, hogy képesek legyünk ezek alapján fejlődni.”

„Azok a mérnökök, akik korábban Daniel mellett dolgoztak, most pedig Oscar oldalán, rengeteget tanultak az elmúlt két évben. Önkritika segítségével véleményem szerint a javukra tudták fordítani ezt a tapasztalatot.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: