DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 4. szombat
F1

„A Red Bull az álmom, de nincs értelme erre gondolni” – Ricciardo

Elmagyarázta az ausztrál F1-es, miért tér vissza egy kevésbé versenyképes autóval a mezőnybe, s mire lehet szüksége ahhoz, hogy Perezt váltsa később.

Daniel Ricciardo visszatérése a fő szenzáció a Formula-1-es Magyar Nagydíj csütörtöki napján, érthető módon zsúfoltságig megtelt a Red Bull és az AlphaTauri motorhome-ja a többszörös nagydíjgyőztes első sajtóbeszélgetésére. Az ausztrál a Formula.hu jelenlétében idézte fel, hogyan is jutott a Red Bull arra az elhatározásra, hogy őt ültessék Nyck de Vries helyére:

„Minden nagyon gyorsan történt. Visszatérve a Red Bull családjába, tisztában vagyok vele, milyen gyorsan változhatnak a dolgok. Úgyhogy végig igyekeztem a lehető legjobban felkészült maradni, nyilván arra az esetre is, ha Max vagy Checo valamiért nem tudott volna vezetni. De nyilván bármi változhat bármikor, és persze némileg szokásosabb módja lett volna ennek a nyári szünet, de hát tudjuk, hogy a Red Bull nem épp szokványos!” – nevetett Ricciardo.

f1-ricciardo-alphatauri-magyar-2



„Ami teljesen rendben van. Volt egy kisebb beszélgetésünk már a hétvégén, de megvártuk, hogy meglássuk, hogyan alakul a teszt, hogyan érzem én magam. Jól éreztem magam az autóban, jól is alakult a teszt, szóval úgy voltak vele, hogy ’úgy fest, készen állsz, szóval csináljuk!’.”

Ricciardót emlékeztették rá, hogy tavaly még úgy nyilatkozott, hogy csak versenyképes technikával szeretne visszatérni a Formula-1-be, most viszont abba az AlphaTauriba ül be, amely a sereghajtók között tanyázik 2023-ban, s a konstruktőri vb-tabellán konkrétan az utolsó pozíciót foglalja el. Amikor erről kérdezték, a pilóta szerint pár tényező megváltozott menet közben:

„Volt elég időm a kihagyás arra, hogy úgymond újrakezdjem és újra élvezzem ezt. Éreztem ezt már a szimulátorban is idén. De épp ezért akartam az autót is vezetni, hogy tényleg biztosra menjek, hogy még mindig ezt imádom a legjobban csinálni. Mondjuk úgy, hogy elég gyorsan felvettem a ritmust és jól éreztem magam, megízlelhettem a Red Bull autóját, ami izgatottá tett.”

f1-ricciardo-alphatauri-magyar-1

„És tudva, mi történt az előző években, tisztában voltam vele, hogy rendkívül nehéz lenne visszatérni a csúcsra. Ez volt persze a kívánságom, ugyanakkor szerintem realistának is kell lenned, ezért azt mondtam, hogy ha újra Red Bull-ülést akarok, akkor ahhoz van egy odavezető út. És pillanatnyilag szerintem ez a legjobb út” – mondta el Ricciardo, hozzátéve: hat hónapja még valóban nem állt volna készen arra, hogy lecsapjon egy ilyen lehetőségre, de újra beleszeretett az F1-be és az egész közegbe, beleértve a Red Bullt is, ahol elfogta „az idetartozás érzése”.

 

Ricciardo kimondta: a Red Bull az álma

Már a De Vries helyére való beültetés előtt is felmerült, de azóta még élesebben, hogy Ricciardo akár Sergio Perez helyére is esélyes lehet középhosszú távon a Red Bull anyacsapatánál. Christian Horner csapatfőnök is beszélt róla, hogy ez a versenyző végső célja, most pedig maga Ricciardo is elismerte ezt – igaz, szerinte fölösleges egyelőre ezzel foglalkozni:

„Fogalmazzunk úgy, hogy ez az álmom, de nincs értelme erre gondolnom. Rengeteg munka vár itt rám. Ami az elvárásokat illeti, azok nincsenek. Amit múlt héten éreztem az autó vezetése közben, úgy szeretnék ismét versenyezni. Szeretném kiélvezni a pillanatot, nem túlságosan előre gondolkodni. Biztos vagyok benne, hogy az autónak lesznek bizonyos korlátai, de azzal igyekszem a legjobbat nyújtani, amim van. Ami ezt a hétvégét illeti, nem tudom megmondani, hol végezhetek. Csak tudni szeretném, hogy mindent beleadtam és büszke lehetek a körömre” – fogalmazott a 34 éves pilóta, aki egy napon át már az AlphaTauri szimulátorában is vezetett, s bár érezte a különbséget a Red Bull autójához képest, szerinte „rendben volt” az AT04-es is.

f1-ricciardo-alphatauri-magyar-3

Arra a kérdésre, hogy van-e valami konkrét kritérium ahhoz, hogy megkaphassa a Red Bull ülését, így felelt Ricciardo: „Már ez is egy új esély arra, hogy valamit jobban csináljak. Ahogy mondtam, izgatottá tesz, hogy újra volán mögé ülhetek, és szeretném megmutatni az igazi énemet. És igen, nyilván ahogy mondtam, az álmom egy Red Bull-ülés, de nincs olyasmi, hogy ezt vagy azt kell tenned hozzá. Minden olyan gyorsan történt… a teszt volt az első, amit ki kellett pipálnom, ez a mostani pedig egy újabb akadály. Nyilván nem azt mondják, hogy vegyem könnyedén, hanem azt, hogy mutassam meg, mit tudok. De nincs igazi kritérium jelenleg.”

 

Együttérez De Vriesszel

Az ausztrál arról is beszélt, hogy a féléves kihagyást természetesen érezte fizikailag a teszten, és bár megjegyezte, hogy ne lepődjön meg senki, ha a vasárnapi Magyar Nagydíj végére izzadni fog, biztosan nem azon fog múlni egy potenciális pontszerzés, hogy elfáradna az autóban.

Ami pedig a miatta elküldött De Vriest illeti, Ricciardo így beszélt róla: „Ha nem is az F1-ben, de az autósportban elég tapasztalt volna, és a 20-es évei közepe-végén járt. Szerintem elég érett ahhoz, hogy értse a sport működését, és úgy vélem, ha továbbra is szeretné, hogy ez működjön, visszatérhet. Fél éve én sem voltam biztos benne, hogy újra F1-es autót fogok vezetni, most pedig itt vagyok. A legjobbakat kívánom neki, és örömmel látnám őt újra a rajtrácson.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: