DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 30. kedd
F1

A Williams a sereghajtók célkeresztjében

Üldözőből üldözötté vált a Williams: az Alfa Romeónál bíznak a gyors előzésben, a Haas első embere viszont abban sem biztos, hogy sikerülhet ez.

Miután az előző öt szezonból négyet a világbajnokság utolsó helyén zártak, a Williams idén a várakozásoknál jobban teljesít, s jelenleg a hetedik helyen állnak a konstruktőri tabellán az időmérőkön is rendre remeklő Alexander Albonnak köszönhetően, akit remek produkciója miatt a pletykagyár máris összeboronált különböző nagycsapatokkal. Így aztán nem csoda, hogy az elmúlt években még a grove-iak előtt végző, jelenleg viszont mögöttük kullogó csapatok mindenekelőtt a James Vowles vezette istálló megelőzését tűzték ki célul maguk elé.

Günther Steiner, a Williamsszel jelenleg azonos pontszámmal álló, de Miami óta pontot sem szerző Haas csapatfőnöke azt is kimondta, hogy nem is biztos abban, hogy előrébb tudnak lépni a nyolcadik pozícióból: „Természetesen jobban örülnék a hetedik helynek, de ehhez nagyon jó munkát kell végeznünk, a Williams ugyanis remekül teljesít a gyors pályákon. Meg kell küzdenünk ezért a helyezésért, de egyelőre nem tudom, hogy egyáltalán lehetséges-e…”

williams-silverstone



A tabellán két ponttal a Williams és a Haas mögött tanyázó Alfa Romeo vezető mérnöke, Xevi Pujolar szintén a grove-iak teljesítményét méltatta, de bízik abban, hogy a most következő két futamon sikerül átlépni őket a tabellán: „Csak két pont a lemaradásunk, viszont nagyon sikeresek. Silverstone-ban a Ferrarival, sőt az Aston Martinnal is harcban voltak. De így is meggyőződésünk, hogy a nyári szünetig meg tudjuk előzni őket és a Haast is, ez a célunk” – mondta Pujolar, akinek optimizmusát versenyzője, Valtteri Bottas nem feltétlenül osztja, legalábbis ami csapata produkcióját illeti: „A szezon feléhez közeledünk és nem voltunk képesek előrelépni az erősorrendben. Arra számítottunk, hogy jobbak leszünk, mint tavaly…”

Tény és való, hogy a Williams az elmúlt időszakban remekül teljesít, az előző három futamon Albon egy hetedik és egy nyolcadik hellyel 1-ről 11-re növelte a csapat pontjainak számát, ráadásul a három hétvége négy időmérőjén háromszor a Q3-ba jutott, egyszer pedig csak orrhosszal maradt le róla. A thai pilóta ennek ellenére szkeptikus azzal kapcsolatban, hogy a Hungaroringen is képesek lehetnek hasonló nagy dobásra:

albon-silverstone-2

„Három erős versenyen vagyunk túl, de azt hiszem, ezen a héten kicsit vissza kell vennünk az elvárásainkból, mert ez a pálya nem feltétlenül fekszik nekünk” – nyilatkozta Albon, aki elmondása szerint azt azért kíváncsian várja, hogy a gyors pályákon jól működő fejlesztések hogy teljesítenek majd egy nagy leszorítóerőt igénylő helyszínen.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: