DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 3. péntek
F1

Ezért nem engedte előzni Sainzt a Ferrari

Frederic Vasseur elmagyarázta, mi volt a stratégia az F1-es Osztrák Nagydíjon. A csapatfőnök szerint jó az irány, de nem biztos abban, hogy ők a második erő.

A második és a harmadik helyről vághattak neki a vasárnapi Osztrák Nagydíjnak a Ferrari versenyzői, s ebben a pozícióban is haladtak a futam elején Charles Leclerc, Carlos Sainz sorrendben. A spanyol ugyanakkor gyorsabbnak tűnt az első etap során, a Scuderia mégis arra kérte, hogy ne támadja monacói kollégáját.

Sainz betartotta a kérést, amelyre azonban ráfizetett, amikor a VSC-fázis alatt egyszerre hívták mindkettejüket kereket cserélni: ez hátrányba hozta őt, több pozíciót is veszített – így végül egy pályaelhagyásos büntetés miatt a dobogóról is lemaradt.

f1-leclerc-sainz-ferrari-spielberg



A futam után Frederic Vasseur elmondta, hogy nem akarták, hogy Leclerc és Sainz egymást lassítsák a futam elején: „Az elején úgy döntöttünk stratégiailag, hogy az az érdekünk csapatként és a pilóták szempontjából, hogy lépjünk el a negyedik-ötödik helyezettől, s ezért ne támadják egymást. És persze ha hátul vagy, sokkal gyorsabb vagy a DRS révén, és nem akartuk, hogy kétkörönként cserélgessük a helyeket. Ez volt a taktika, és azt tökéletesen alkalmazták” – fogalmazott a csapatfőnök a Formula.hu jelenlétében.

 

Tempóból második erő lett a Ferrari az F1-ben?

Leclerc másodikként futott be, Sainzt pedig ugyan végül hatodikként értékelték az utólagos büntetése miatt, de a Ferrari így is a legbiztatóbb produkciót nyújtotta idén Spielbergben, ahova újabb fejlesztésekkel érkeztek. Vasseur szerint egyértelműen jó az irány:

„Erős időmérőt teljesítettünk pénteken, a kanadai verseny is erős volt, vasárnap pedig egy teljesen másmilyen pályán is megerősítettük ugyanezt. Most egy újabb lépést kell tennünk, ha Max ellen is harcolni akarunk, ezért hajtunk.”

Az elmúlt hetek eredményeinek köszönhetően a Ferrari közeledett a konstruktőri vb-tabellán az Aston Martinra és a Mercedesre is, de Vasseur azt nem merte kijelenteni, hogy egyértelműen átlépték a két riválist és immár ők a második erő a domináló Red Bull mögött:

„Nem vagyok benne biztos, hogy ez a helyes kifejezés. Biztos vagyok benne, hogy fognak fejlesztési és hozni néhány újítást a következő pár versenyre, és mi is ugyanezt fogjuk tenni. De úgy vélem, ez egy hosszú küzdelem lesz a szezon végéig. Rendkívül szoros, mert ma három tized volt a különbség körönként, de meg kell tartanunk ezt a lendületet és tempót, mert szerintem remek munkát végzünk.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: