DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 8. szerda
F1

Russell már korábban slickre váltott volna

A Mercedes F1-es pilótája volt az első, aki kockázatott az Osztrák Nagydíj sprintjén, aminek pont lett a jutalma – de akár előrébb is végezhetett volna.

George Russell már a szombati sprintszétlövés második szakaszában elhullott hidraulikus problémák miatt, s az esős rövid verseny első fázisában is csak néhány pozíciót tudott felzárkózni, így bőven a top 10-en és a pontszerzőzónán kívül autózott. Aztán viszont elsőként váltott intermediate gumikról slickre, ami kifizetődött a britnek, ugyanis a hajrában egészen az egy vb-egységet jelentő nyolcadik pozícióig kapaszkodott előre.

A Mercedes-pilóta a sprint után elárulta, hogy ő akár már egy-két körrel korábban is bevállalta volna a lépést: „Ilyen körülmények között, ha egy másik autó mögött haladsz, nagyon nehéz megállapítani, hogy csak az előtted lévő autó veri fel a vízpermetet vagy tényleg vizes a pálya” – magyarázta Russell, akit a RaceFans.net portál idézett. „Rendkívül nehéz ezt megítélni, de biztos voltam benne, hogy a pálya készen áll a slick gumikra. Nyilván még 13 kör hátra volt, ezért jeleztem a csapatomnak, hogy ha ez időmérő lenne, feltenném a slickeket. Amit értelemszerűen nem tudhatunk, hogy visszanyerjük-e a pozíciókat.”

f1-russell-mercedes-spielberg-sprint



„Imádom ezeket a körülményeket, magabiztosnak érzem magam az átmenet utáni első körökben. Ha van még egy vagy két kör, három pozícióval előrébb is végezhettünk volna. Már két körrel korábban mondtam, hogy ha ez időmérő, akkor kimennék slickért. Ezután a csapaton múlik a dolog, mert ők tudják, megéri-e a kockázatot. Az intereken is jó volt a tempónk, szóval talán nyerhettünk volna még pár pozíciót, de ez csapatmunka volt és remek kármentés.”

A Mercedes csapatfőnöke, Toto Wolff elmondta: ő úgy érezte, egy körrel korábban cseréltek a kelleténél, ugyanakkor az említett műszaki hiba miatti hátrébb indulás okán bevállalhatták a rizikót, amiért megdicsérte a stratégiai csapatot. „Nem vagyok biztos benne, hogy a rendes vasárnapi versenyen is bevállalnánk egy hasonlóan merész döntést. De kifizetődött, és talán tanulhatunk belőle” – fogalmazott Wolff.

Mindeközben Russell csapattársa, Lewis Hamilton a sprint után elismerte, hogy nem mert idejében kockáztatni a slick gumikkal, amire saját bevallása szerint is ráfizetett, pedig úgy érzi, akár a dobogót is elérhette volna.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: