DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Megelégelte Verstappen a formátummal kísérletezgetést: „Ha ez így marad, nem leszek itt sokáig”

Sem a sprintet, sem a hagyományos menetrend megbolygatását nem szereti a címvédő világbajnok. Márpedig további F1-es teszthétvégék várhatók.

A Formula-1 jelenlegi vezetése – az élen elnök-vezérigazgatóként a korábbi Ferrari-csapatfőnökkel, Stefano Domenicalival – a nagydíjhétvége-formátumok és szabályok élesben való tesztelését pártolja. Kísérleti jelleggel próbálták ki 2021-ben a sprinteket három helyszínen, és az idei szezonra is kijelöltek egy teszthétvégét, Imolát, ahol a kvalifikációra vonatkozó gumiszabályt (csak kemény keverék használható a Q1-ben, közepes a Q2-ben, lágy a Q3-ban) próbálják ki. A kétszeres világbajnok, Max Verstappen már ennek kapcsán kifejezte nemtetszését: Bahreinben arról beszélt, semmi haszna a szóban forgó módosításnak.

Márpedig a közeljövőben újabb kísérleti hétvégékre van kilátás: Ausztráliában az egyik forró téma arra vonatkozik, hogy már április végén, a soron következő Azerbajdzsáni Nagydíjon változtatnak a sprinthétvégék menetrendjén, a felesleges szombati szabadedzés helyére egy második időmérő kerülhet, akár egykörös szisztémában. Stefano Domenicali pedig a szabadedzések reformját tűzte ki célul, sőt egy interjúban egyenesen „törlést” emlegetett, ami reálisan inkább úgy értendő, hogy tétet kapnának az edzések. Ez újabb kísérletezgetéshez vezethet – Verstappen pedig nem titkolja, már elege van abból, hogy ad hoc jelleggel változtatják a versenyhétvégék megszokott, bevált menetrendjét.



„Elégedett vagyok azzal, hogy egyszerűen van egy fő verseny. Szerintem sokkal jobb az izgalom szempontjából” – jelentette ki Verstappen Melbourne-ben a portugál Sport TV adásában. A holland továbbment, megpendítve, hogy a rendszeres kísérletezgetés miatt előbb-utóbb akár ki is ábrándulhat a sportból: „Természetesen, magától értetődően azt remélem, nem lesz túl sok variálás. Máskülönben nem leszek itt túl sokáig.”

„Nem gondolom, hogy (Domenicali) pontosan erre gondolt, hiszen nyilvánvaló, hogy szabadedzés nélkül nem lehet időmérőre menni” – tette hozzá az edzésreform kapcsán. „De nem vagyok híve a sprinthétvégéknek és nem vagyok híve annak sem, amennyi versenyünk van manapság.”

Először sprintkísérletezgetés, aztán szabadedzés-kísérletezgetés várható

Erről a Haas első embere beszélt a csapatfőnökök pénteki sajtótájékoztatóján: Günther Steiner, aki megerősítette, valóban tervben van a sprinthétvégi menetrend átalakítása már Azerbajdzsántól, arról is beszélt, ezt követi majd a szabadedzésekbe belenyúlás.

„Jelen pillanatban beszélünk arról, hogy Bakuban második időmérő edzést adjunk a programhoz. Még nem tudjuk, pontosan hogyan legyen, de ha megcsináljuk, akkor a szombati második szabadedzés helyére időmérő kerülhet a sprinthétvégéken. Ebben a helyzetben pedig mérlegelni tudjuk, hogy egyetlen szabadedzés elegendő-e a munkánk elvégzésére.”

„Innen kiindulva dönthetjük el, milyen következő lépéssel tehető érdekesebbé a szabadedzés a néző számára. Tehát, véleményem szerint, ezt lépésről lépésre kell megoldanunk: előbb le kell küzdeni azt az akadályt, hogyan iktassuk be a második időmérőt a sprinthétvégére, és talán ezután jöhet a következő lépés. Nem kell mindent megoldanunk hirtelen, nincs szó arról, hogy nem lesz több szabadedzés, szerintem Stefano sem erre gondolt” – mondta el a sajtótájékoztatón Steiner. Azaz a közeljövőben még több kísérletezés és menetrend-átalakítás várható, Max Verstappen bosszúságára.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: