DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Leclerc most nem követhet el hibákat – Domenicali

A monacói pilótának túl kell lendülnie a frusztráltságon és a csapata élére kell állnia Stefano Domenicali szerint. Az F1 vezérigazgatója úgy gondolja, a Ferrarinak még lesz esélye idén, mivel a Red Bull szezonjára később kihatással lehet a költségsapka miatt kapott büntetésük.

Az energiaitalosok Bahreinben gyakorlatilag ott folytatták, ahol az előző esztendőt befejezték. Pilótáik szombaton kisajátították az első sort a rajtrácson, és ugyan az időmérőn még valamelyest izgulniuk kellett, a versenyen sima kettős győzelmet arattak. Max Verstappen sikere ráadásul egy percig sem forgott veszélyben, noha Charles Leclerc megelőzte Sergio Perezt a rajtnál.

A monacói ezek után eléggé küzdött a gumikopással, de vélhetően még így is a harmadik helyen futott volna be, ám egy technikai gond miatt kénytelen volt feladni a futamot. Csalódottságát nem is akarta leplezni, amikor kiszállt az autóból, de még a leintést követő sajtóeseményeken sem. A Formula-1 vezére, Stefano Domenicali azonban úgy gondolja, Leclerc nem hagyhatja, hogy eluralkodjon rajta a frusztráció, mivel az később egyéni hibákhoz vezethet, márpedig a Ferrarinak most erős versenyzőkre lenne szüksége.

„Ha a frusztráció belép egy nagyszerű sportoló mentális dimenziójába, akkor nagy bajok vannak. Úgy gondolom, hogy egy nagy sportolónak éppen ezekben a pillanatokban kell rendelkeznie azzal a személyiséggel, hogy referenciát jelenthessen a csapata számára” – mesélte Domenicali a Sportmediasetnek.



„Charles tudja, hogy ezek fontos és döntő évek a számára, ezért elvárja a csapattól, hogy a legjobb autót bocsássa a rendelkezésére. Ugyanakkor nem szabad elkövetnie semmilyen hibát, amivel még nagyobbá tehetné a problémát. Szóval ez egy nagyon fontos szakasz Charles jövője szempontjából, de nagyon pragmatikusnak is kell lennie, mert a Ferrarival való győzelemnek egyedülálló és rendkívüli jelentősége van. Nem hiszem, hogy jelenleg más csapatok jelenleg képesek lennének esélyt adni neki a győzelemre” – folytatta a szakember.

A büntetés még kihatással lehet a Red Bull szezonjára

Mint az ismert, az osztrák istállót elmarasztalták a tavalyi szezon végén, amiért túllépték a költségvetési limitben meghatározott összeget, ezért 7 millió dollár befizetésére kötelezték őket, valamint a szélcsatornában töltető idejüket is jelentősen korlátozták. Domenicali úgy véli, bár most elég nagy fölényben vannak, a későbbi fejlesztések során ez még fájhat a konstruktőri címvédőnek.

„A Red Bull megmutatta, milyen erős, de ne feledjük, hogy korlátok között vannak. Büntetést kell fizetniük amiért átlépték a limitet, ami kihatással lesz az idényükre. Úgy gondolom, hogy a szezon ezen első szakasza fontos ahhoz, hogy megértsük, meddig tartható fenn ez a teljesítményben látott különbség, ami elég nagynak tűnt. A Formula-1 története viszont megtanított minket arra, hogy nagyon óvatosnak kell lennünk. A futamok minden egyes vasárnapra megváltoznak, tudván persze azt is, hogy Max Verstappen a pályafutásának egy nagyon erős szakaszában van, így nehéz őt legyőzni” – értékelt a sportág vezetője.

***

Az új F1-es szezonra szerkesztőségünk is ráncfelvarrással készült: a minőséget és a hitelességet célzó tartalmakkal, újításokkal vágunk neki a 2023-as idénynek. Hogy mik ezek? Olvasd el ebben a cikkben, és tarts velünk idén is!

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: