DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Tényleg erős az Aston a riválisok szerint – Alonso mégsem vár dobogót

Nem lufinak tartják a „zöldek” F1-es teszten látott formáját a topcsapatok versenyzői: tényleg számolnak Alonsóékkal – még ha a spanyol maga nem is.

Az Aston Martin volt a múlt heti bahreini Formula-1-es teszt egyik pozitív szenzációja: szinte mindenki őket emelte ki a középcsapatok közül – sőt, egyesek odáig mentek, hogy akár a Ferrarira és a Mercedesre is fenyegetést jelenthetnek. Az évadnyitó csütörtöki sajtónapján is téma volt az AMR23-astól látott erős forma, s a három élgárda versenyzői egyöntetűen állították: tényleg számolni kell a „zöldekkel” idén.

„Egyértelműen erős autójuk van, és egyértelműen az élmezőnyben fognak harcolni” – fogalmazott például a Red Bull-os Sergio Perez, míg a ferraris Carlos Sainz arra tett utalást, hogy már decembertől kezdve érkeztek olyan pletykák az Aston háza tájáról, amelyek fejlődésről számoltak be. Lewis Hamilton pedig kifejezetten örülne is annak, ha színesebbé válna az élboly általuk:

f1-alonso-aston-teszt-bahrein-2023-2



„Nagyon örülök, hogy az Aston ilyet lépett előre. Nehéz pontosan látni az erősorrendet, hiszen az adatokban nem látjuk, ki milyen üzemanyagszinttel ment és ilyesmi. De úgy fest, nagyon gyorsak, és akár ott csatázhatnak majd az elejében. A következő napokban kiderül. Nem tudom megmondani, hogy előttünk vannak-e vagy sem – meglátjuk. De mindig reméltem, hogy kettőnél vagy háromnál több csapat lehet majd meccsben, szóval ha végre ezt látjuk, az szerintem pozitívum” – nyilatkozta a Formula.hu jelenlétében a Mercedes hétszeres világbajnoka.

A regnáló világbajnok, Max Verstappen számára Fernando Alonso testbeszéde mondott igazán sokat: „Úgy gondolom, az Aston Martin tényleg elég jó autót épített a tél során. És ami szintén fontos, hogy ezekkel az autókkal már nem annyira fontos az időmérős tempó: ha jó autód van a futamra, tudsz előzni. Roppant kíváncsi vagyok, mit érhetnek el idén. Nagyon nehéz megállapítanom, hol lesznek, de amikor beszéltem Fernandóval és láttam az arcát, igen optimistának tűnt. Ezt persze jó látni, hiszen végső soron azt szeretnénk, ha több csapat lenne közel egymáshoz.”

 

Alonso nem számít F1-es dobogóra

Bár az élcsapatok pilótái tehát egyértelműen felültek az Aston körül keltett hype-vonatra, maga Alonso sokkal óvatosabban nyilatkozott már a teszten is – jóllehet, arra azért célzott, hogy az utolsó napon teljesített versenyszimulációja jobbnak tűnt a Ferrariénál. Csütörtökön viszont ismét elmondta, hogy egyelőre nem a dobogó, hanem a folyamatos fejlődés a céljuk:

„A legjobbunkat fogjuk nyújtani a versenyen, de a dobogó nem a célunk, hogy őszinte legyek. Úgy gondolom, tovább kell ismerkednünk az autóval, hiszen csak másfél-két napunk volt tesztelni egy teljesen új csomagot és versenygépet. És szerintem a három topcsapat más ligában játszottak tavaly: néha még a negyedik legjobb autót is lekörözték és igazából csak hét autó zárt körön belül. Szóval ekkorát nem tudunk előrelépni egyetlen tél során. Rendkívül elégedettek vagyunk az autóval, de szerintem két lábbal kell a földön állnunk és tovább dolgoznunk ezzel a jó alappal.”

***

Az új F1-es szezonra szerkesztőségünk is ráncfelvarrással készült: a minőséget és a hitelességet célzó tartalmakkal, újításokkal vágunk neki a 2023-as idénynek. Hogy mik ezek? Olvasd el ebben a cikkben, és tarts velünk idén is!

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: