DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 18. csütörtök
F1

Ralf Schumacher: A Williams befektetői elégedetlenek, Bottasnak mennie kell

A német az F1-es csapatfőnök-keringőre reagálva elárulta, szerinte a Williams tulajdonosai elégedetlenek, Valtteri Bottasnak pedig nincs helye Hinwilben.

Történelmi eseményeket követhettünk figyelemmel kedden, hiszen kevesebb, mint 24 óra leforgása alatt négy F1-es csapat is bejelentette, hogy 2023-ban új csapatfőnökkel vág neki a szezonnak, amelyre korábban még nem volt példa. A keringő eseményei és a háttérben meghúzódó szálak a Formula Podcast legutóbbi adásában is kivesézésre kerültek, de természetesen megszólalt a témával kapcsolatban a véleményét mindig szívesen hangoztató Ralf Schumacher is. A korábbi versenyzőt meglepte Jost Capito távozása a Williamstől, szerinte a német szakember búcsúja azt mutatja, hogy a grove-i alakulat befektetői meglehetősen türelmetlenek az elmaradt előrelépés miatt. A legendás istálló 2020-ban került az amerikai befektetési társaság, a Dorilton Capital tulajdonába.

„Az új csapatfőnök házon belülről érkezik majd, de nagyon meglepett, hogy Jostnak távoznia kellett” – mondta a hatszoros futamgyőztes a Sky Deutschland televíziós csatornának. „El tudom képzelni, hogy a befektetők egy kicsit dühösek és elégedetlenek a csapat fejlődésével, ez abból is látszik, hogy más fontos pozícióból is távoztak emberek” – utalt Schumacher a szintén leköszönő technikai igazgatóra, Francois-Xavier Demaisonre. „Sajnálom Jostot, szerintem a menedzsment túl türelmetlen volt, több időt kellett volna kapnia. A Williamshez és Alfa Romeóhoz hasonló csapatoknak valamikor muszáj lesz megtennie a következő lépést.”

Működésképtelen volt Brown és Seidl párosa?



A McLaren sem maradt ki az eseményekből, az Alfa Romeóhoz távozó Andreas Seidl helyére ugyanis házon belülről érkezett a pótlás Andrea Stella személyében. Schumacher szerint Seidl váltásában az is szerepet játszhatott, hogy a csapat épülő infrastruktúrája túl sokára fogja meghozni az eredményt, de a szervezeti struktúra működése is megkérdőjelezhető. „A McLarennek időbe telik, mire ismét az élen küzdhetnek majd. Az átstrukturálások és a kétségkívül szükséges új szélcsatorna építése ugyanis még hosszú ideig tartanak, talán túl hosszú ideig is Andreas számára. Emellett ott van a duális felépítésű vezetőségi szerkezet Zak Brownnal, ami nem biztos, hogy jó megoldás, valamint Brown is elég lobbanékony személyiség.”


Zhou nyeregben az Alfa Romeo kilépésével

Seidl új munkaadója ezentúl a Sauber Group lesz, amelyben hamarosan 75%-os tulajdonrészt szerez majd a 2026-ban érkező Audi. A német szakember Frederic Vasseur vezérigazgatói szerepkörét veszi át Hinwilben, tehát az új csapatfőnök kiválasztása is az ő feladata lesz. A svájci alakulat a 2023-as szezon végén megszakítja együttműködését a névadó szponzorként jelenlévő Alfa Romeóval, ami Schumacher szerint bebetonozhatja Guanyu Zhou helyét a négykarikások érkezéséig. „A Saubernél most van idő mindent a helyére tenni az Audi beszállásáig. Kíváncsian várom, hogy Andreasnak mik az elképzelései a versenyzői fronton. Zhou nyeregben érezheti magát, mert jelentős mennyiségű pénzt visz a csapathoz, ami 2026-ig nem egy figyelmen kívül hagyható szempont a Sauber részéről. Valtteri Bottasnak azonban nem kellene sokáig maradnia” – zárta határozott álláspontját a Jordan, a Williams és a Toyota korábbi pilótája.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: