DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Ki hova igazolt az F1-ben a csapatfőnök-keringőben?

Az F1-es mezőny közel fele csapatfőnököt váltott, összeszedtük, hogy hol is tartunk most ezen a téren: ki melyik istállót irányítja 2023-ban?

Ha már a pilóták átigazolásai nem vertek nagy port a 2023-as F1-es szezonnal kapcsolatban, megtették ezt a csapatfőnökön: ezúttal az istállók élén zajlott az úgynevezett silly season, és beindult a helyezkedés. De mi is történt pontosan?

Ferrari – Mattia Binotto távozott, Fred Vasseur érkezett

A Scuderia indította a cunamit azzal, hogy megköszönte Mattia Binotto eddigi munkáját. Az olaszokat négy szezonon át irányító szakember már csak december 31-éig dolgozik Maranellóban, és bár a mai napig teszi a dolgát a gyárban, de januártól már nem ő irányítja az istállót. A mai nap folyamán beigazolódtak a korábbi pletykák: Frederic Vasseur elköszönt az Alfa Romeo csapatfőnöki és a Sauber Group vezérigazgatói posztjától, és ő veszi át Binotto helyét, ő lesz a Ferrari csapatfőnöke 2023-tól.

Alfa Romeo és Sauber – Fred Vasseur távozott, Andreas Seidl érkezett

Tehát a jelenleg Alfa Romeo néven futó Saubernél vezetőt kerestek, és nagy meglepetésre el tudták csábítani erre a feladatra a McLarentől Andreas Seidlt. A Wokingban nagy megbecsülésnek örvendő szakembert állítólag a Ferrari is kereste, de az olaszoknak nemet mondott, akik ezért választották Vasseurt, az érdekesség pedig az, hogy Seidl ezek után mégis eligazolt a McLarentől. A titok nyitja az Audi: a német gyártó 2026-tól a Saubert teszi gyári csapattá, addigra már nem lesz köze a projekthez az Alfának, Seidlt pedig ennek az ügynek sikerült valahogy megnyerni.

Fontos viszont, hogy Seidl csak a Sauber vezérigazgatója lesz, a csapat közleménye szerint pedig ő a Sauber vezetőségével közösen fog azon dolgozni, hogy megtalálják az új F1-es csapatfőnököt – így tehát a német nem veszi át egy az egyben Vasseur helyét.

McLaren – Andreas Seidl távozott, Andrea Stellát előléptették

Seidl távozása a McLarent is váratlanul érte, így házon belülről kerített megoldást: előléptette Andrea Stellát. Ő eddig versenyzésért felelős ügyvezető igazgatóként a csapatfőnök jobbkeze volt. A technikai igazgatóval, James Key-vel, valamint Piers Tyhnne operációs igazgatóval szoros együttműködve vett részt a csapat irányításában, kellő rálátása van mindenre és személye garanciát jelenthet a folytonosságra is.

Williams – Jost Capito és FX Demaison távozott, még nem érkezett senki

A Williamsnél mindenkit megleptek a hétfői hírrel, mely szerint Jost Capito csapatfőnök és Francois-Xavier Demaison technikai igazgató is távozik az istállótól. A grove-iak közleménye úgy fogalmazott, hogy hálásak Capitónak, amiért a kedvükért elhalasztotta a visszavonulását, ebből arra következtethetünk, hogy a szakembert nem látjuk máshol, de természetesen ezt egyelőre nem vehetjük biztosra. A Williams nem közölte, hogy ki irányítja a továbbiakban a csapatot.

 

A többi F1-es csapatfőnök helye fix lehet

Gyakorlatilag egy szempillantás alatt négy csapatfőnöki székben történt változás, vagyis az istállók negyven százalékát más irányítja majd 2023-ban, mint 2022-ben. A többiek helye viszont jelenleg stabilnak tűnik: Christian Hornert is csábította a Ferrari, de ő maradt a Red Bullnál, Franz Tost helye is biztos az AlphaTaurinál, Toto Wolff mercedeses pozíciója semmiképp nem foroghat veszélyben, Günther Steiner leváltására sincs ok a Haasnál, Otmar Szafnauer még csak egy éve vezeti az Alpine-t és ugyanez a helyzet Mike Krack, valamint az Aston Martin esetében.



f1-binotto-vasseur

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: