DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 28. vasárnap
F1

Rövidesen bejelenti Vasseur távozását az Alfa?

Olasz sajtóértesülések szerint eldöntött tény, hogy Frederic Vasseur kerül a Ferrari F1-es csapatának élére, napokon belül pedig az első bejelentés is megtörténhet – bár nem a Scuderiától.

Amióta pletykálni kezdték, hogy Mattia Binotto távozhat a Ferrari Formula-1-es csapatfőnöki székéből, egyből az Alfa Romeót irányító Frederic Vasseurt emlegették favoritként. Binotto azóta valóban lemondott, a Scuderia pedig a következő év elejére ígért tájékoztatást az utódról – már csak azért is, mert az esztendő végéig még a jelenlegi csapatvezető irányítja az istállót.

Mindenesetre egybehangzó német és olasz sajtóértesülések arról számoltak be a napokban, hogy immár eldöntött tény, hogy Vasseur veszi át a stafétát Maranellóban. Olyannyira eldőlhetett a választás, hogy a Motorsport olasz kiadása úgy tudja, rövidesen bejelentés is érkezhet – csakhogy még nem a Ferraritól, hanem az Alfa Romeótól: előbb nekik kell tudatni a főnökük távozását. A lap szerint erre már a következő hét elején sor kerülhet.

f1-vasseur-2022



Logikus is, hogy előbb az átigazoló csapatfőnök aktuális istállója kommunikál (eddig egyébként még csak nem is reagáltak a pletykákra), s csak azt követően lép az új munkáltató. Vasseur amúgy is csak januártól állna munkába a Ferrarinál. Viszont úgy hírlik, más szerkezeti átalakítások is történhetnek a Scuderiánál: a technikai igazgató például Simone Resta lehet, aki jelenleg a Haasnál dolgozik, de a ferraris kötelékei megmaradtak.

 

Leclerc-nek jó a kapcsolata Vasseurrel, de nem ez dönt

Az FIA péntek esti díjátadó gálája előtt természetesen a vb-ezüstérmes Charles Leclerc-t is kifaggatták mind Binotto távozásáról, mind annak eshetőségéről, hogy újfent Vasseurrel dolgozhat együtt, aki a Saubernél töltött első szezonjában már volt a főnöke.

„Már a juniorszériákban is dolgoztam együtt Freddel, ahol hitt bennem, és mindig is jó volt a kapcsolatunk” – fogalmazott Leclerc. „Ezen túlmenően azonban ez nem befolyásolhat semmilyen döntést. Mindig is egyenes és nagyon őszinte volt, ezt kedveltem Fredben. Hogy ő érkezik-e vagy sem, azt nem tudom, remélhetőleg a következő hónapokban kiderül.”

 

Átmeneti utód a Saubernél?

Természetesen amennyiben Vasseur a Ferrarinál köt ki, az Alfa Romeónak is új csapatfőnök után kell néznie. Az olasz Motorsport szerint pedig alighanem átmeneti megoldást keres majd a Sauber, hiszen az Alfa Romeo 2023 végén távozik az alakulattól, 2026-tól pedig az Audi gyári csapatává válik az istálló, a négykarikás márka pedig minden bizonnyal a saját emberét szeretné majd jelölni a posztra (állítólag még Binotto neve is felmerült a németeknél).

Így az utódot vélhetően csak rövid időre nevezhetik majd ki – a lap úgy tudja, részben ez is közrejátszott abban, hogy Vasseur számára csábítóan hatott a Ferrari érdeklődése.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: