DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Binotto az Audival térhet vissza az F1-be?

A Ferrari ügyei kapcsán jól értesült szakíró szerint a Scuderia távozó csapatvezetője tárgyalásban áll a német márkával. Arról is írt, hogy sosem volt meg az összhang Binotto és John Elkann között.

Kedden vált hivatalossá, hogy az év végén Mattia Binotto távozik a Ferrari Formula-1-es csapatának éléről: a vörösök kommünikéje szerint a szakember mondott le – ebben a cikkben jártuk körül mindennek a hátterét.

A Scuderia belső ügyeivel talán leginkább képben lévő olasz újságíró, Leo Turrini szerint nem csak az idén gyorsan szertefoszló vb-remények pecsételték meg Binotto sorsát: a csapatvezető napjai eleve meg voltak számlálva annak köszönhetően, hogy sosem ápolt jó viszont a jelenlegi elnökkel, John Elkann-nal.

f1-binotto-2022-ferrari



„Binotto Marchionne öröksége volt a versenycsapat élén. Sergio nem igazán rajongott Arrivabenéért, ezért meghozta ezt a döntést. De John Elkann sosem alakított szoros kapcsolatot Binottóval. Olyanok voltak, mint az olaj és a víz, és ezt mindenki tudta.”

Turrini szerint Binottónak is megvoltak a maga hibái – például szerinte rosszul kezelte a médiát –, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy ezeken a területeken sem számíthatott soha Elkann támogatására (bár a szezon közben éppenséggel tett egy olyan nyilatkozatot az elnök, amelyben a hibák ellenére kiállt Binotto mellett): „Hallottunk valaha egy szót is például a Red Bull költségsapkás ügyéről Elkannról vagy a Mercedeshez igazított szabályokról? Zérót. Nem volt igazi támogatás. A tulajdonos nem hitt a topmenedzserében.”

 

Gyors visszaút az F1-be?

A szakíró ugyanakkor azt is elhintette, hogy Binotto nem sokáig fog távol maradni az F1-től. Értesülései szerint ugyanis szóba jött a neve a 2026-ban motorgyártóként a Sauber partnereként érkező Audinál: „Binotto rövidesen szolgálatba áll. Tudom, hogy tárgyalásban áll az Audival, amely 2026-ban száll be az F1-be.”

Turrini arról is a calciomercato.com hasábjain, hogy bár az Alfa Romeót irányító Frederik Vasseur tűnik a favoritnak Binotto helyére 2023-tól, ő nem nagy rajongója: „Francia, akárcsak a legendás Jean Todt, de az útlevelükön kívül nincs más hasonlóság” – fogalmazott az újságíró, aki hozzátette: akár a Juventustól szintén épp a napokban távozott Arrivabene visszatérését sem zárná ki teljesen.

 
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: