DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Mi áll Binotto távozásának hátterében?

Christian Hornert és Andreas Seidlt is megkereste már a Ferrari, de várhatóan Frederic Vasseur érkezik majd Mattia Binotto helyére. Mit jelent a Scuderia közleménye?

Apró szösszenetek teszik pikánssá azt a Ferrari-közleményt, amely hírül adta: Mattia Binotto december 31-én távozik a Scuderia éléről.

Arról, hogy a bejelentés záros határidőn belül érkezik, már a múlt hét második fele óta tudni lehetett, de a péntekre jósolt megerősítés egészen mostanáig váratott magára. A kommüniké első mondata rávilágít, hogy miért: eszerint a Ferrari elfogadta Mattia Binotto felmondását. A felmondás egészen más kategória, mint a menesztés: a kiszivárgott információk szerint a vörösöket 2019 januárja óta irányító szakvezető a vezetőséggel folytatott múlt pénteki egyeztetésen nem hajlott arra, hogy elfogadja a felmondást, amely mint olyan, közös megegyezéssel történik. Úgy tudni, hogy a csapatfőnök a szerződése egyoldalú megszüntetésének – kvázi a kirúgásnak – örült volna jobban, amely esetén kedvezőbb feltételekkel távozhatott volna és vélhetően a parkolópályára tett szakemberek kötelező holtidőszaka, a kertészkedési szabadság is lerövidülhetett volna. 

A felmondás ténye arra utal, hogy Binotto nem tudta megvalósítani a szándékát és elveszítette az utolsó csatáját a Ferrari vezetésével. Immáron biztos az is, hogy a szakvezető – akit mérnökként kiemelkedőnek tartanak és a múltban ezt motorfronton bizonyította is – nem marad a vörösöknél, így joggal merül fel a kérdés: hová vezethet az útja? Mérnöki tudásának és tapasztalatának többfelé is örülnének, így különböző források szerint több csapattól is kapott ajánlatokat. Egyáltalán nem elképzelhetetlen az sem, hogy a Mercedes és a Red Bull is a kérők között van, a motorprogramjaikban juthat komoly pozíció Binotto számára.    

-00122049_183

Négy szezonon keresztül tartott a Binotto-korszak a Ferrarinál


Érdekesség az is, hogy a közleményben a szokásoktól eltérően nem a márka elnöke, jelen esetben John Elkann kommentálja a hírt, hanem a vezérigazgató, Benedetto Vigna. Az olasz fizikus-üzletember tavaly ősz óta tölti be tisztségét a Ferrarinál, ahol azonban F1-es kérdésekben – ellentétben például az elődjével, Louis Camillerivel – egészen a közelmúltig nem igazán nyilvánult meg. Vignáról az utóbbi napokban lehetett egyre többet hallani a közelgő csapatfőnökváltás kapcsán. Noha a kommüniké szerint Binotto december 31-ig tölti be a tisztségét, az olasz sajtó szerint a vezérigazgató napok óta amolyan átmeneti csapatfőnökként funkcionál és Elkann elnök rá bízta az új vezető kiválasztását is. Erre tűzközeli források szerint az a magyarázat, hogy Elkannra a napokban komoly feladatok várnak a családja érdekeltségi körébe tartozó Juventusnál, ahol problémák egész garmadája miatt hétfőn a teljes menedzsment lemondott.

 

Hornert is megkereste a Ferrari, de Vasseur jön?

Plusz csavart ad a történetnek, hogy bár az elmúlt időszakban már biztosnak tűnt, hogy az Alfa Romeo csapatfőnöke, Fred Vasseur veszi át Binotto pozícióját, az elmúlt 24 órában olyan hangokat is lehetett hallani szakmai berkekben, hogy talán mégsem lefutott kérdés még az utód kiválasztása. Ezt erősítheti a közlemény zárómondata, amely szerint „várhatóan az új évben kerül véglegesítésre” az új csapatfőnök kiléte. A francia szakember továbbra is favoritnak tűnik, de korábban lehetett hallani arról, hogy a vezérkar kívánságlistáján szerepelt Andreas Seidl, aki elárulta, hogy nem kíván távozni a McLarentől, s kiszivárgott az is, hogy a toppilótákéhoz hasonló javadalmazást ígérve megkörnyékezték a Red Bull főnökét, Christian Hornert is, aki állítólag ennek ellenére is nemet mondott az ajánlatra.  

Noha Abu Dhabiban, az évadzáró hétvégén többen már gratuláltak is az állítólagos új pozícióhoz Vasseurnek, aki nem kívánt nyilatkozni a témában, a közlemény zárómondatából arra lehetett következtetni, hogy az elkövetkezendő napokban tovább folytatódik majd a pletykacunami az új maranellói vezér kilétével kapcsolatban. 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: