DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 29. hétfő
F1

„Mattia még mindig a gyárban van” – Leclerc magabiztos 2023-at illetően

A Ferrari F1-es pilótája szerint az idei autó szombatonként jó volt, vasárnaponként nem, de azt is elárulta, hogy miért bizakodó a 2023-as szezont illetően.

Meglehetősen fáradtan ért oda a péntek esti FIA-díjátadóra Charles Leclerc: a világbajnoki ezüstérmes hét közben Fioranóban tesztelt a Pirellinek, számára még csak most ér véget a szezon, bár az Abu Dhabi Nagydíj már három hete zajlott.

„Teszteltem, de nem csak ez történt, ez az egész hét szörnyű, hétfő óta Olaszország különböző pontjain vagyok, szóval meglehetősen elfáradtam. De ma csak a díj átvétele miatt jöttem, az pedig mindig jó. Furcsa érzés ilyenkor autóban ülni, mert ugyan nem telt el sok idő az utolsó futam óta, de fejben olyankor még kikapcsol az ember, kicsit újra meg kell szokni a dolgokat. De minden jól ment” – mondta a díjátadón Leclerc a Formula.hu jelenlétében. A monacói egyébként egyedül ült ki az interjúra, ugyanis a Red Bull repülőgépe késve landolt Bolognában, és nem értek oda a csapat képviselői.

f1-leclerc-ferrari-fia



Ami az egyéni második helyet és a Red Bullok szétválasztását illeti:

„Nem jelent túl nagy kielégültséget, őszintén szólva... Persze a nagyon nehéz 2020-2021-es évhez képest előreléptünk, másodikak lettünk egyéniben és csapatként is, emiatt elégedett lehetek, jó szezon volt. De ha jobban megnézzük, akkor ott volt az idény középső része, ami nagyon frusztráló volt, mert nem tudtuk összerakni a dolgokat. Szóval vegyes érzéseim vannak, de remélem, hogy előreléptünk ezzel a második hellyel” – magyarázta.

 

Szombatonként jó volt a Ferrari, Spielberg a kedvenc győzelem

„Az autó szombatonként nagyon erős volt, amikor új gumi volt rajta, és kevés üzemanyaggal kellett menni. A gondok vasárnaponként jöttek, a gumikezelést nem sikerült megoldani, nem bánt jól az abroncsokkal az autó. A kedvenc győzelmem? Talán Ausztria, az különösen jó érzés volt az azt megelőző nehéz versenyhétvégék után” – mondta Leclerc.

 

Binotto hívta fel, aki még mindig dolgozik a Ferrari gyárában

„Teljesen megbízom Benedettóban (Vigna) és Johnban (Elkann), hogy a helyes döntést hozták, és 2023-ban egy lépéssel közelebb kerülünk ahhoz a célhoz, ami mindannyiunk előtt lebeg a csapatnál: a világbajnoki címhez. Mattia felhívott és elmondta, hogy be fogja fejezni. Én tiszteletben tartom a döntését, és csak köszönhetek neki: bízott bennem az elejétől kezdve, nagyon hosszú szerződést adott nekem, és korábban hozzátett a Ferrari sikeres időszakához is. Csak a legjobbakat tudom kívánni neki.”

„Szerintem bárki lesz a csapatfőnök, biztos, hogy kell neki egy kis idő ahhoz, hogy átlássa a rendszert, mert a Ferrari egy óriási csapat, de ha jól alakulnak a dolgok, akkor ez nem fog kihatni a pályán nyújtott teljesítményre. Hogy ki lesz a csapatfőnök, azt nem tudom, nem az én döntésem, John és Benedetto fogja meghozni, én pedig nem is fogom ezt kommentálni. Magabiztos vagyok, mert nagyon sokat dolgoztunk a szimulátorban, hogy megértsük a problémáinkat, Mattia még most is ott van a gyárban és dolgozik a 2023-as autón, ahogy mi is sokat dolgozunk a szimulátorban. 2020 után is nagyon jól tettük a dolgunkat, és sokat fejlődtünk 2021-re, most is úgy gondolom, hogy a nehezebb év után ez megtörténhet.”

Leclerc-t végül megkérdezték arról is, hogy mit gondol Fred Vasseurhöz, akit leginkább emlegetnek Binotto utódjaként. A monacói elmondta, hogy bárki is lesz a főnök, nehéz dolga lesz a Ferrarinál, de szerinte simán mehet az átmenet. Azt hozzátette, hogy Vasseurrel jó viszonyt ápol már régóta, de ez nem fog szerepet játszani a döntésben.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: