DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Hamilton: 2008-at senki sem manipulálta…

Az akkori interlagosi finálé másik főszereplőjével, Timo Glockkal együtt tekintett vissza a 14 évvel ezelőtti eseményekre a brit, aki újfent utalást tett arra, hogy a tavalyi szezonzárót manipulálták.

Minden idők egyik legemlékezetesebb évadzárójaként tartják számon a 2008-as Brazil Nagydíjat, amelyen az utolsó körökben megérkező eső alaposan megkavarta a lapokat Felipe Massa és Lewis Hamilton világbajnoki harcában. Míg a brazil vezetett, addig a brit a száraz gumikon maradó Timo Glock mögé került a bokszkiállása után, majd Sebastian Vettel is megelőzte őt a Toro Rossóban, így hátracsúszott a hatodik helyre, ami már nem lett volna elegendő a McLaren versenyzőjének. Az utolsó kör utolsó kanyarjaiban azonban Hamilton utolérte a vizesebbé váló aszfalton szenvedő Glockot és elment mellette, ezzel elhappolta a címet a már közben nyerő Massa elől.

A 14 évvel ezelőtti eseményeket a most hétvégi interlagosi fordulón Hamilton és a riporterként tevékenykedő Glock együtt idézte fel a Sky Sports F1 adásában. Amikor viszont összevetették a 2008-as drámát a tavalyi szezonzáró Abu Dhabi Nagydíjjal, ahol Hamilton az utolsó körben bukta el a vb-elsőséget Max Verstappennel szemben, köszönhetően annak, hogy nem a szabályokban leírt módon indították újra a futamot a safety car-fázis után, s a holland a friss lágy gumikon elkapta őt, a Mercedes pilótája ismét arra utalt, hogy a 2021-es esetet manipulálták:

hamilton-2022-f1-dppi_1



„Nem, az más volt, mert azt nem manipulálta senki. Annál valaki úgy döntött alapvetően, hogy az legyen az eredmény” – utalt egyértelműen az azóta távozott versenyigazgató, Michael Masi említett döntésére. „Vannak hasonlóságok a 2007-es vereségnél érzett fájdalommal. Aztán 2008-ban is az utolsó 17 másodpercben vagy három körben gyakorlatilag elveszítettem a címet. Miután a győztes célba ért, még 17 másodpercig továbbra is vereségre álltam. Ugyanaz a borzalmas érzés volt bennem. De nagyon hálás vagyok érte, mert mindenkinek bebizonyította, hogy ha nehézségekkel szembesülsz, akkor ne add fel, hanem nyomd tovább. Csodák igenis vannak, s az egy csoda pillanat volt számomra.”

Hamilton a beszélgetés során arra is kitért, hogy sajnálja, hogy annak idején nem állt Glock mellé, aki azóta többször is elmesélte, mennyi erőszakos megnyilvánulással kellett megküzdenie akkoriban, mivel azzal vádolták, hogy szándékosan engedte el a britet: „Sajnálom, hogy akkoriban nem voltam képes… nem értettem, mi történik veled a saját világodban. Nagyon fiatal voltam, és sajnálom, hogy nem támogattalak akkoriban. Ha ez ma történne, tudom, hogy ott lennék veled, hogy támogassalak. Mindenesetre így is lenyűgözően birkóztál meg ezzel.”

A hétszeres világbajnok egyúttal Massát is méltatta, különösen azt, ahogy közvetlenül a drámai futam után viselte a vereséget: „Fantasztikus év volt az Felipe számára, és számomra a leglenyűgözőbb a vége volt, ahogy ott állt a dobogón büszkén és méltósággal. Az én szememben ő egy bajnok, ez sokkal többről szól, mint megnyerni egy világbajnokságot.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: