DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Russell parádés csatában nyerte a sprintet

Hihetetlen izgalmakat hozott a sprint Interlagosban: Russell a közepes gumikat választó Verstappennel vívott nagyot és győzött. Sainz és Hamilton a háromban, a világbajnok csak a negyedik helyen.

Szombat délután került sor a 2022-es Formula-1-es idény harmadik sprintfutamára a Sao Pauló-i Nagydíjon, amelynek a pénteki szenzációs időmérős eredmény révén Kevin Magnussen vághatott neki a pole-pozícióból. A Haas pilótája meg is őrizte a vezetést a szinte egyedüliként a közepes gumira szavazó Max Verstappen előtt, akit ráadásul George Russell is támadni igyekezett. Hátrébb a két Alpine csatázott és ért is össze egymással, miután Fernando Alonso alatt megbicsaklott az autó a rázókövön, ahova Esteban Ocon terelte, majd a célegyenesben szintén ütköztek, ami miatt a spanyol aztán a bokszba is kényszerült szárnycserére.

A második kör végén aztán véget ért Magnussen tündérmeséje: Verstappen a Red Bull végsebességét is kihasználva könnyedén átlépte a dánt és az élre állt. A hollandot aztán hamar követte Russell, valamint az addigra Lando Norrison már átlépő Carlos Sainz is, sőt néhány körrel később Lewis Hamilton és Sergio Perez is elkapta Magnussent, aki így a táv harmadára már az hatodik helyig csúszott vissza. A mezőny közepén az Aston Martinok csatája szolgáltatta az izgalmakat: Lance Stroll egyszer le is terelte a pályáról Sebastian Vettelt, amiért a kanadai tíz másodperces időbüntetést kapott.

russell-sprint-dppi



Az élen Verstappen nem igazán tudta lerázni magáról Russellt, aki másodpercen belül tartotta magát a világbajnokhoz. Sőt, a Mercedes pilótája féltávnál meg is indította a támadást a holland ellen, aki azonban kőkeményen védekezett a brit ellen, két körön át is maga mögött tartotta őt. Harmadik nekifutásra azonban már sikerrel járt Russell: a Senna-S után megelőzte a rádión egy törmelék eltalálására is panaszkodó Verstappent, s ezzel az élre állt!

Russell aztán gyorsan el is lépett a közepes gumikon szenvedő Verstappentől, aki ráadásul az egymással is vívó Sainz, Hamilton duó is közeledett. Néhány körrel a vége előtt utol is érték a Red Bullt: a spanyol kemény bevetődéssel ment el a holland mellett az 1-es kanyarban, aki nekikoccant a Ferrarinak, amitől az első szárnya is megsérült. Ez Hamilton dolgát megkönnyítette, a hétszeres világbajnok is átlépte Verstappent.

Russell a hátralévő körökben sem ingott meg, ezzel végül magabiztos fórral húzta be az elsőséget a sprinten. Sainz kitartott Hamilton előtt, ám mivel neki motorcsere miatt van öthelyes rajtbüntetése, ez azt jelenti, hogy a Mercedes indulhat vasárnap az első sorból. Verstappen negyedik lett Perez előtt – annak ellenére, hogy a mexikói helycserét kért volna –, majd jött Charles Leclerc és a középmezőny legjobbjaként záró Lando Norris, aki a hajrában szintén megelőzte Magnussent, aki nyolcadik helyre váltotta a pénteki elsőséget, ezzel egy pontot szerezve. Vettel és Pierre Gasly még a tízben.

A Sao Pauló-i Nagydíj fő attrakciója, a verseny magyar idő szerint vasárnap 19 órakor startol majd.

A futam végeredménye:

1. George Russell Mercedes  
2. Carlos Sainz Jr. Ferrari 3.995
3. Lewis Hamilton Mercedes 4.492
4. Max Verstappen Red Bull 10.494
5. Sergio Pérez Red Bull 11.855
6. Charles Leclerc Ferrari 13.133
7. Lando Norris McLaren/Mercedes 25.624
8. Kevin Magnussen Haas/Ferrari 28.768
9. Sebastian Vettel Aston Martin/Mercedes 30.218
10. Pierre Gasly AlphaTauri/Red Bull 34.170
11. Daniel Ricciardo McLaren/Mercedes 39.395
12. Mick Schumacher Haas/Ferrari 41.159
13. Zhou Guanyu Alfa Romeo/Ferrari 41.763
14. Valtteri Bottas Alfa Romeo/Ferrari 42.338
15. Fernando Alonso Alpine/Renault 48.985
16. Yuki Tsunoda AlphaTauri/Red Bull 50.306
17. Lance Stroll Aston Martin/Mercedes 50.700
18. Esteban Ocon Alpine/Renault 51.756
19. Nicholas Latifi Williams/Mercedes 1'16.850
  Alexander Albon Williams/Mercedes Kiesett
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: