DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Három rajthelyes büntetést kapott Stroll

Nem maradt szankció nélkül az USA Nagydíj leglátványosabb jelenete: a felügyelők az Aston Martin pilótáját találták felelősnek az Alonsóval történt ütközésben. Albon is utólagos büntetést kapott.

A Formula-1-es USA Nagydíj 22. körében jártunk, amikor egy biztonsági autós újraindítást követően hatalmas balesetbe keveredett Lance Stroll és Fernando Alonso. A spanyol a hátsó hosszú egyenesben próbálta megelőzni az Aston Martin versenyzőjét, ám annak védekezése közben a két autó összeért: az Alpine eleje levegőbe is emelkedett, majd a korlátnak ütközött, míg a kanadai versenygépe ugyancsak beleforgott a falba. Stroll azonnal kiesett, Alonso viszont csodával határos módon egy bokszlátogatás után folytatni tudta – igaz, később a Haas óvása után bukta a hetedik helyét és az azért járó pontjait.

stroll-austin-dppi-2022



A felügyelők a versenyt követően megvizsgálták a balesetet, s úgy ítélték meg, hogy abban túlnyomórészt a kanadai a hibás. A stewardok az indoklásukban azt írták, hogy számukra egyértelmű, hogy Stroll túl későn mozdult balra védekezés közben, reagálva Alonso előzési kísérletére. Emiatt Strollt három rajthelyes büntetéssel sújtották a néhány nap múlva esedékes Mexikóvárosi Nagydíjra.

Nem ez volt az egyetlen utólagos vizsgálat és szankció az austini futamot követően. Alexander Albon a Yuki Tsunodával vívott csata során a pályát elhagyva szerzett pozíciót a japánnal szemben, amit a felügyelők az idei gyakorlatnak megfelelően szabálytalannak ítéltek. Emiatt a brit-thai versenyző öt másodperces időbüntetést kapott: ezzel Guanyu Zhou mögé sorolódott – igaz, Alonso 30 másodperces büntetése révén végül ugyanúgy a 12. hely lett övé, mint eredetileg a leintéskor.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: